Antonín Rašek: Zesměšnění ve dvou podobách

23.12.2016 16:47

Nejkuriózněji se dokážou zesměšnit autokratické režimy. Otevřeně se tomu ale můžeme smát jen v liberální společnosti. Třeba když Putin prochází kremelskou chodbou a vojáci v dobových uniformách mu otevírají dveře do sálu, kde ministři čekají v pozoru, až jim panovník ukáže, aby si sedli. Česká televize se v tomto šotu přímo vyžívá.

Antonín Rašek: Zesměšnění ve dvou podobách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Jenže i prezident Francois Hollande se nedávno nechal vidět, jak prochází špalírem vojáků pro změnu v dobových uniformách francouzských. Pokud bychom chtěli zachovat korektnost a přináležitost k Západu, jen ctí historické tradice. Nejspíš Ludvíka XIV., Marie Antoinetty a nelze asi vynechat ani Napoleona Bonaparta.

Podobný skalp k perzifláži, tedy k zesměšnění, nabízí americká CIA. Tím, jak obviňuje ruské hackery s Kremlem za zády, že ovlivnili americké prezidentské volby ve prospěch Donalda Trumpa. Asi už její šéfové vědí, že je po příchodu do Bílého domu stejně vymění.

A aby toho nebylo málo, stejné mínění na jedné z posledních tiskových konferencí vyjádřil i Barack Obama. Připojil k tomu výzvu, že podobným útokům musí Spojené státy zabránit. Nedomnívá se však, že by šlo o „propracovanou špionážní akci". Řekl to i Vladimíru Putinovi a poté útoky přestaly. V reakcích sociálních sítích na Obamovo vystoupení rezonuje ironický názor, jak si cosi takového vůči vyspělým Američanům "zaostalé Rusko vůbec může dovolit".

Ne snad že by ovlivňování čehokoli nebylo možné. V již léta vedených hybridních válkách včetně té ukrajinské je internet klíčovým nástrojem. Naše armáda pro tento účel začíná najímat zkušené profesionály IT. Na jejich podporu byl na ministerstvu vnitra zřízen analytický odbor s dvaceti pracovníky.

Při sledování úsilí CIA najít pro své tvrzení přesvědčivé argumenty, které podle našich předních počítačových odborníků stále chybějí, člověka napadne, jak se tohle vůbec mohlo stát. Zvláště po tak skandálních aférách, jako byly WikiLeaks či Snowden. Přestože hlídat bezpečnost serverů politických stran není povinností tajných služeb, můžeme si myslet cosi o nepoučitelnosti, možná i o neschopnosti.

Bez ohledu na kořeny aféry je jasné jedno. Po chemických, bakteriologických a jaderných zbraních, vzniklých zneužitím vědeckého výzkumu, jsme si v internetu vykoledovali prostředek, s nímž si v současné složitě politicky a sociálně strukturované světové společnosti stále nevíme tak trochu rady.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…