Asociace exportérů: Přebytek exportu je stále za loňskými čísly

06.11.2015 17:04

Automobilový průmysl opět zabral a spolu s nízkou cenou ropy pomohl k přebytku.

Asociace exportérů: Přebytek exportu je stále za loňskými čísly
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

Podle dnes zveřejněných čísel skončila v září bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 19,0 mld. Kč, který byl meziročně o 0,1 mld. Kč nižší. Vývoz se meziročně zvýšil o 1,6 % (na 294,0 mld. Kč) a dovoz o 1,8 % (na 275,0 mld. Kč).

Září pokračovalo v trendu předchozích měsíců, kdy výraznější růst dovozu srážel celkový přebytek českého exportu, který tak je stále pod loňskými čísly i přesto, že celkový objem vyvezeného zboží se meziročně zvyšuje. Například se státy EU28 se meziročně zvýšilo saldo o 3,2 mld. Kč. Přitom příznivý vliv na celkovou bilanci mělo v září především snížení schodku bilance minerálních paliv o 4,1 mld. a lepší čísla od výrobců automobilů (zvýšení přebytku obchodu o 0,9 mld. Kč.)

Cesta k rekordnímu přebytku bude v tomto roce ještě trnitá. Letošních devět měsíců zaostává o 2 mld. Kč. za rokem loňským. Přesto s mírným optimismem věříme, že by se mohlo podařit překonat celkový loňský přebytek, ale pouze za předpokladu, že dojde k zlepšení výkonu českého exportu v posledních třech měsících letošního roku.

Jenom pro zjímavost, přeshraniční export je za tři čtvtletí letošního roku o 6,3 % vyšší oproti výsledkům za stejné období roku 2014, ale bilance zahraničního obchodu je vyšší jen o 0,2 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Čínský prezident na cestách v Evropě

13:57 Jiří Paroubek: Čínský prezident na cestách v Evropě

Čínský prezident Xi se po několika letech vydal na návštěvu Francie. Oplatil tak nedávnou návštěvu f…