Bohdan Babinec: Logický důchodový systém jsem navrhoval již několikrát

17.11.2022 7:37 | Komentář

Otevřený dopis premiérovi ČR a ministru práce a sociálních věcí ČR

Bohdan Babinec: Logický důchodový systém jsem navrhoval již několikrát
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Vážený pane premiére, vážený pane ministře,

každá vláda slibuje důchodovou reformu. Již několikrát jsem navrhoval logický důchodový systém. Proto si dovoluji oslovit i Vás. Preambulí naší důchodové reformy je: Každá generace odvádí peníze na svůj důchod. A to, že někdo tvrdí, že živíme minulé nebo budoucí důchodce je jen umělé rozdmychávání generačního problému. Z toho důvodu je nutné dodržovat tyto základní zásady:

1. Oddělit důchodový účet od státního rozpočtu.

2. Každý občan v produktivním věku odvádí penze na svůj individuální důchodový účet, a dostává informaci o stavu na svém účtu na začátku nového roku.

3. Veškeré peníze odvedené na důchodový účet po dosažení věku 55 let se mu vrátí s 1% úrokem, se započítáním výše inflace.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

4. Důchodový účet vede státní důchodová banka, kde jsou vedeny individuální důchodové účty a státní důchodové účty (starobní, invalidní sirotčí).

5. V případě že bude pracovník pracovat nebo podnikat i po dovršení věku 55 let z částky, která je určena jako odvod na sociální pojištění, odvádí po 50%, jak na státní, tak na individuální účet.

6. V případě úmrtí do 55 let veškeré peníze, které odvedl na svůj důchodový účet propadají do státního důchodového účtu.

7. V případě úmrtí v den narozenin 55 let veškeré peníze, odvedené na důchodový účet dědí dědicové ze zákona.

8. Od 55 let do 65 let peníze odváděné na důchodový účet se dělí - l/2 jde na osobní účet a druhá na státní důchodový účet.

9. Pokud je částka, kterou občan po dovršení 55 let věku je pro něj dostačující, záleží na jeho rozhodnutí, zda bude pracovat dál, či nikoliv.

10. Po dosažení 65 let věku, bez ohledu na pracovní profesi dostávají starobní důchod ve výši minimální mzdy, ze které se automaticky odvádí 4,5% na zdravotní pojištění. Minimální mzda se varorizuje každoročně podle míry inflace.

11. Z každého automatu-robota, který vykonává práci dělníka odvádí se měsíční paušální částka (určená státem) do důchodového účtu (např. 1000,- Kč/měs.).

12. Každý, kdo má majetek nad 50 mil. Kč rovný důchod ve výši minimální mzdy nedostává.

13. Přechod od průběžného důchodového systému do mnou navrhovaného je odhadován maximálně na pět let. Stávajícím důchodcům vypočítat odvedenou částku do 55 let. Do 55 let vyplatit plnou částku, a nad 65 let pouze 50%. V případě, že jsou v důchodu další dobu (20 a více let) a jejich vyplacená částka již přesahuje výši peněz, které odvedli na důchodovém pojištění, dále pokračují důchod ve výši minimální mzdy. A v případech, kdy odvedená částka odvodu do důchodového pojištění byla vyšší než částka, vyplacená k důchodu, tak ten rozdíl se doplatí důchodcům, a pokračuje důchod ve výši minimální mzdy.

Domnívám se, a věřím že právem, že tato mnou navrhovaná důchodová reforma je spravedlivá pro všechny profese.

S pozdravem zůstávám s úctou

MUDr. Bohdan Babinec, CSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …