Centrum bez šmejdů: Požadujeme úpravu směnárenského zákona

16.11.2017 20:41

Výzva poslankyním a poslancům České republiky

Centrum bez šmejdů: Požadujeme úpravu směnárenského zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Přímo v srdci Prahy na rohu Staroměstského náměstí a Železné ulice se nachází směnárna, která pro své nekalé praktiky díky investigativním videoreportážím Janka Rubeše získala pověst nejhorší pasti na turisty v Praze. Od nic netušících turistů nalákaných nápisy o nulové komisi totiž vykupuje eura za extrémní protihodnotu 1 euro za 15 Kč. Podobné triky, byť v menší míře, zkoušejí v řadě dalších směnáren v Česku.

Veřejnosprávními cestami jsme my, Pražané, Zelení tuto situaci (vedle nespočtu jiných, společensky ještě mnohem závažnějších problémů) řešili nejprve interpelováním nečinného vedení Prahy 1, poté hledáním možných řešení ze strany hl.m. Prahy.

Po prověření takto dostupných možností považujeme vedle změny chování samotných podnikatelů, ke které se však ani po dobrém, ani pod dosavadním tlakem neuchýlili, za velice potřebnou úpravu zákona o směnárenské činnosti, která by klientům směnáren poskytla větší ochranu před podvodníky.

Proto požadujeme odpovídající úpravu směnárenského zákona směrem k vyšší ochraně zákazníků. Proto zahajujeme nenásilnou "informační" blokádu nejhorší ze šmejdských směnáren a budeme i nadále pracovat na vyřešení tohoto problému všemi zákonnými cestami.

Výzva poslankyním a poslancům České republiky

Vážené poslankyně, vážení poslanci České republiky,

vyzýváme vás, abyste co nejdříve přijali novelu zákona o směnárenské činnosti (277/2013 Sb.), která by umožnila klientům směnáren bez udání důvodu do určitého času od uskutečněného směnění peněz (např. do 10 hodin) peníze se stvrzenkou ve stejné směnárně vrátit a transakci stornovat. Novela by zároveň měla směnárnám stanovit povinnost informovat zákazníky o této možnosti storna transakce.

Jedná se podle nás o nejlepší řešení ostudné praxe mnoha směnáren na turisticky exponovaných místech v Česku, které dnes naoko slibují tu nejlepší službu pro zákazníky, zatímco od nich za užití klamavých (byť legálních) taktik kasírují nemravně vysoké poplatky a vědomě je tak okrádají.

Po prověření dostupných zákonných možností na úrovni Prahy považujeme úpravu celostátní legislativy za velmi potřebné řešení.

Vít Masare, Zelení, Staré Město,
Petr Kučera, zastupitel MČ Praha 1 a předseda Zelených na Praze 1, Hradčany,
Jakub Rozsypal, Zelení, Malá Strana,
Jiří Hromada, Nové Město,
Ondřej Mirovský, předseda legislativního výboru zastupitelstva hl.m. Prahy a spolupředseda Zelených v Praze.

K výzvě se můžete připojit ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka