Česká pobočka Židovského národního fondu: Nelze srovnávat nesrovnatelné

26.05.2020 22:07

Prohlášení České pobočky Židovského národního fondu (KKL), České společnosti přátel Izraele a B'nai B'rith k článku tří českých ministrů zahraničí

Česká pobočka Židovského národního fondu: Nelze srovnávat nesrovnatelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Článek „Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií“, pod nějž se podepsali tři čeští ministři zahraničí, a který vyšel v Právu v sobotu, má další pokračování. Na serveru Novinky.cz pokračuje ministr kultury Lubomír Zaorálek v argumentaci, která naopak ještě přilévá olej do ohně rozbouřené diskuse.

V tomto článku ministr kultury ČR Lubomír Zaorálek mimo jiné přirovnal Palestince k Čechům, které v minulosti zabrali Němci a dále řekl: „Je naší povinností zastat se Palestinců, pokud jim hrozí podobný osud, který stíhal opakovaně Československo ve dvacátém století.“

Považujeme za krajně nepřípustné a nepřijatelné, aby ministr kultury České republiky přirovnával nacistické Německo a jeho okupaci Československa k chování Izraele vůči Palestincům. Takový výrok navíc hrubě uráží památku na tři sta tisíc umučených židovských obětí německých okupantů. Vůči Izraeli, jako židovskému státu, je mimořádně necitlivý.

Je také s podivem, že vzdělaný diplomat srovnává nacistickou okupaci s preventivní vojenskou operací židovského státu v roce 1967, která – jakkoli je problematická – zamezila další eskalaci konfliktu. Ani okupace vojsky Varšavské smlouvy z r. 1968 takto neobstojí, protože se jednalo o agresi cizí mocnosti, která zvrátila vnitropolitický demokratický vývoj v naší zemi. O to přece v případě Palestinců vůbec nejde. Nejde tedy jen o hrubé zkreslování historie ale i o používání prvoplánových a ve své podstatě lživých historizujících paralel.

Jakkoli se autoři prvního článku již předem ohradili z nařčení, že se nejedná o antisemitismus, je třeba konstatovat, že tomu tak je. Tento přístup totiž jasně démonizuje Stát Izrael a splňuje tak jedno ze tří kritérií, podle kterého lze jasně rozlišit legitimní kritiku Izraele od antisemitismu, což je mimochodem zakotveno právě v Definici antisemitismu, přijaté oběma komorami českého parlamentu.

Je smutné, že se do této roviny dostal ministr kultury České republiky a bývalý ministr zahraničních věcí a také dlouholetý poslanec České republiky. Je to pro nás hlubokým zklamáním.

JUDr. Michal Pacovský
Prezident
České pobočky Židovského národního fondu

Ing. Karel Sedláček
Místopředseda
České společnosti přátel Izraele

JUDr. Tomáš Kraus
Prezident
B'nai B'rith

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…