Daniel Veselý: Válka v Jemenu přes příslib diplomacie pokračuje

28.04.2015 17:28

Přestože koalice arabských států v čele se Saúdskou Arábií po měsíc trvající vzdušné kampani slíbila, že dá přednost diplomatickým jednáním se vzbouřenými Hútii, letecké nálety neustaly a v zemi nadále panuje vážná humanitární katastrofa.

Daniel Veselý: Válka v Jemenu přes příslib diplomacie pokračuje
Foto: ČT
Popisek: Íránský prezident Hasan Rúhání

Jemen, zchudlý stát nacházející se skrčen na výspě Arabského poloostrova, zůstává nadále paralyzován násilnostmi přicházejícími ze vzduchu, země i moře.

Vzdušná intervence, vedená Saúdskou Arábií s klíčovou vojenskou asistencí USA, navzdory slibu Rijádu ohledně zahájení diplomacie pokračuje, a to prostřednictvím leteckých náletů, jež jsou zaměřeny na jednotlivé provincie, ale i na pozice rebelů v hlavním městě Saná včetně prezidentského paláce. Mezitím v ulicích klíčového přístavního města Aden pokračují tuhé boje mezi šíitskými Hútii a silami loajálními bývalému prezidentovi Hadimu.

V Adenském zálivu se nacházejí íránská válečná plavidla, jejichž posádky podle některých pozorovatelů zásobují Hútie zbraněmi a dalším vojenským materiálem, ač neexistují spolehlivé důkazy o tom, že by Teherán šíitské povstalce skutečně vojensky podporoval. 

Do jemenských vod před několik dny připlula americká letadlová loď Teodore Roosevelt se zjevným záměrem – překazit případné zásobování Hútiů íránskými zbraněmi. Přítomnost americké letadlové lodi v Adenském zálivu má ale spíš symbolizovat přátelské gesto vůči Saúdům a podporu od dlouhodobého spojence.

Řada zasvěcených pozorovatelů odmítá přistoupit na mainstreamový narativ, tedy na široce medializovanou domněnku, že v Jemenu jde o střetnutí sunnitské Saúdské Arábie a íránských proxy sil – šíitských Hútiů. Jednoduše řečeno má jít o boj mezi regionálními mocnostmi.

Novinář Gareth Porter naopak dokazuje, že Hútiové svou vojenskou kapacitu budovali během vnitřních válek s vládními jednotkami a loni navázali spojenectví s Hádího předchůdcem – bývalým prezidentem Salehem, který byl donucen opustil úřad v roce 2012 a který díky svým rozsáhlým konexím těmto rebelům poskytoval přísun zbraní s prostým záměrem – dostat se opět k moci.

Díky této skutečnosti, jak Porter pokračuje, se Hútiům podařilo dobýt Saná a svrhnout vládu prezidenta Hádího.  Je očividné, že přímé vojenské angažmá Washingtonu ve vzdušné kampani Rijádu a spol. je problematické.

Invaze se totiž uskutečnila navzdory tomu, že nesplňovala dvě podmínky dané mezinárodním právem: Saúdská Arábie ani žádný její koaliční partner nebyli Hútii přímo napadeni, a samotná operace postrádá mandát Rady bezpečnosti OSN, a je proto ilegální. Suma sumárum: případné zásilky zbraní rebelům jsou nepřípustné, ale totéž neplatí pro Saúdskou Arábii a její spojence, jimž Bílý dům rychlostí blesku dodal munici a další vojenský materiál, aby útok na Jemen probíhal bez komplikací.

Podle aktuálních údajů OSN zemřelo v Jemenu za uplynulý měsíc při bombardování 551 civilistů včetně 115 až 150 dětí. Z domovů násilnosti vyhnaly 150.000 Jemenců, bomby zasáhly 23 nemocnic a boje mezi znesvářenými stranami poškodily asi 30 škol a další civilní objekty.

Humanitární situace v zemi byla bědná již před jejím pádem do chaosu bezvládí a zahájením masivního bombardování a nyní se pro miliony bezprizorných Jemenců přirozeně dále zhoršuje. Jemen stál dlouho stranou zájmu mezinárodního společenství, přestože byl v tichosti destabilizován bezpilotními útoky v režii Obamova kabinetu. Válečný stav, v němž se tato země dnes zmítá, naplno odhalil její zranitelnost v podobě endemické chudoby, lability centrální vlády a ekologických problémů.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.