Denisa Rohanová: Učiní poslanci přítrž mafiánským způsobům přijetím teritoriality exekutorů?

09.10.2015 12:06

Zřejmě nejsem sama, kdo si klade tuto otázku. Vzhledem k tomu, že zavedení územního principu u této profese je asi jedinou účinnou právní úpravou, která má alespoň nějakou naději na úspěch!

Denisa Rohanová: Učiní poslanci přítrž mafiánským způsobům přijetím teritoriality exekutorů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Jak se k této otázce postaví vládní koalice, když návrh vzešel z pera ČSSD? Již vzhledem k tomuto faktu, a ke kladnému stanovisku Vlády, které koresponduje s jejím programovým prohlášením,  bych předpokládala, že zákon nemůže být nic jiného než odhlasován.

Ale ouha… v tom lepším případě slýcháme, že teritorialita ano, ale ne teď! Proč? Na základě analýzy, která je jedním velkým nic neříkajícím blábolem vzhledem k absenci relevantních vstupních dat? Nebo snad proto, že se s oblibou tvrdí, že přijetím tohoto zákona klesne vymahatelnost? Či proto, že komise pro výběr nástupce JUDr. Vrány ještě potřebuje čas na obsazení úřadu, dokud se nestane jedním z mnoha, ale je stále v tuto chvíli lukrativním?

Sama Exekutorská komora má k této problematice velmi zajímavý přístup…Sněm ještě před zvolením nynější předsedkyně odhlasoval podporu této legislativní změně, a přesto z jejich úst zaznívá kritika. Vznikly dvě platformy bojující proti sobě. Platforma za  teritorialitu a druhá skupina, která změnila svůj název  z Exekutorů za spravedlivé exekuce na Exekutoři proti teritorialitě. Je s podivem, že druhé uskupení čítá pouze 20% členů komory a jedná se o většinou velkoúřady!  Hlasování o této klíčové změně v exekuční činnosti nás čeká ve velmi krátké době. Zarážející ovšem je, že právě její zpravodaj, mimochodem z řad předkladatelů,  který by ji měl při rozhodování  v Poslanecké sněmovně provázet, sám veřejně na posledním jednání Pražského právnického podzimu řekl, že nerozumí slovu teritorialita!

Nezvratným faktem zůstává, že nám celá řada případů jasně poukazuje na mafiánské praktiky některých úřadů! Nejsou tajemstvím případy, kdy exekutor ze své odměny platí nazpět oprávněnému za přidělení zakázky. O tom, že z exekucí se postupem některých úřadů,  stal obor, který je schopen dohnat lidi v krajní nouzi  až k ukončení života, víme všichni. Praktiky při vymáhání  v mnoha případech zacházejí nejen za hranici etiky, ale i za hranici zákona! Jsme schopni ukončit mafiánsko- korupční systém s vazbou lichvář- exekutor?

Pokud tedy existuje tato možnost, a dle mého názoru, je to právě teritoriální systém, který má možnost sněmovna prosadit, je třeba ji využít co nejrychleji! Je třeba velmi rychle vrátit exekuce zpět mezi možnost vymoci pohledávku a přitom nepáchat zvěrstva na dlužnících!!!    Pokud někdo nezvedne v Poslanecké sněmovně ruku pro tento návrh zákona, tiše podporuje korupci a nelidské zacházení které někteří exekutoři praktikují…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …