Dominik Duka: Není úkolem církve kontrolovat hospodaření veřejnoprávních médií

19.05.2021 11:10 | Komentář

Odpověď pro Týdeník Respekt stran nominace Hany Lipovské

Dominik Duka: Není úkolem církve kontrolovat hospodaření veřejnoprávních médií
Foto: Martina Řehořová
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Dne 14. dubna 2021 vznesla redaktorka Týdeníku Respekt Ivana Svobodová dotaz ke kardinálu Dukovi na okolnosti nominace Hany Lipovské do Rady ČT. Odpoveď, která nebyla dodnes zveřejněna, uvádíme v původním znění.

Respekt: Jak se prosím zrodila povědomost pana Dominika Duky o Haně Lipovské, zkrátka jak Dominik Duka paní Lipovskou poznal, jak se našli? Mnoho už bylo popsáno a vím, že pan Dominik Duka již sdělil, že roli hrálo ctihodné rodinné zázemí paní Lipovské, ale zajímá mě, jak ji sám poznal před její nominací. Zkrátka se snažím si představit, jak se konkrétně stane, že se člověk dostane až k povědomosti kardinála.

Kardinál Duka: Paní Hana Lipovská byla v katolickém prostředí známa dlouho předtím, než se začala ucházet o místo v Radě České televize. Přednášela na Akademických týdnech, vystupovala ve vzdělávacích pořadech televize Noe, v prostředí charitativních organizací byla známa svými dobročinnými aktivitami a nezištnou pomocí potřebným.

Anketa

Považujete Srby za bratrský národ?

96%
4%
hlasovalo: 13320 lidí

Při její nominaci rozhodlo nejen to, že pochází z velmi dobrého, křesťansky založeného rodinného prostředí, ale především vynikající reference o jejím odborném zázemí: je členkou České společnosti ekonomické, Jednoty českých matematiků a fyziků a The American Economic Association. Za svou práci obdržela i několik akademických ocenění, včetně Ceny prof. Františka Vencovského pro mladé ekonomy do 35 let.

Do její práce v Radě České televize nijak nezasahujeme. Není úkolem církve kontrolovat hospodaření veřejnoprávních médií ani mechanismy jejich vnitřního fungování. Nemáme do těchto záležitostí vhled, a proto také spory mezi jednotlivými členy Rady ČT či jejich spory s vedením České televize nekomentujeme.

Je nám líto, že od svého nástupu do Rady ČT musí čelit nevybíravým osobním útokům. V této souvislosti bychom rádi připomněli slova prezidenta T. G. Masaryka, který říkal, že bez slušnosti a zbožnosti není demokracie možná.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…