Dominik Duka: Vánoce v nás probouzejí opravdového člověka

30.12.2012 9:20

V tyto vánoční dny se stáváme opravdovými lidmi, říká kardinál Dominik Duka. Myslí přitom na vzájemnou úctu, vlídnost a ohleduplnost, kterým jsme během vánočních svátků nějak více otevřeli svá srdce.

Dominik Duka: Vánoce v nás probouzejí opravdového člověka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mons. Dominik Duka

Velké křesťanské svátky podědily ze židovské tradice zvyk, že je slavíme celý týden. Tedy celých osm dní, takzvaných oktáv. Tak je tomu také s Vánocemi. Za sebou už máme štědrovečerní večeři, zpěv koled, možná i návštěvu půlnoční nebo jiné vánoční bohoslužby.

Chodí na ně jedna třetina občanů naší země a velká část je sleduje u televizních obrazovek. Letos jsme do naší svatovítské katedrály na vánoční odpoledne 25. prosince pozvali pražské děti ke zpívání koled a ke krátkému pohledu do jesliček.

K vánočnímu stolu usedáme společně bez ohledu na pravici nebo levici. Koledy se dotýkají strun naší duše a je jedno, v jakém nářečí nebo jazyce. Pohlédneme-li do jeslí v Peru, leží na slámě Ježíšek z kmene Kečua, v Súdánu je černý jako uhel, v Číně a Japonsku má šikmá očička a u nás máme chodské jesličky vedle těch z Třešti nebo z Valašska. Nevyvolává to žádné napětí ani třenice. Naopak, obdivujeme, srovnáváme a máme radost z pestrosti.

Víte, čím to je? Myslím, že se v tyto dny stáváme opravdovými lidmi. Hledíme na druhého s úctou a vlídností. Mateřské a otcovské city činí náš zrak zářícím, ale také ohleduplným v tom nejhlubším slova smyslu. A to betlémské dítě, jak zpíváme, je pravý Syn člověka a nám říká: „Co jste učinili jednomu z nejmenších, mně jste učinili.“ Dětské ruce, které se ovíjejí mámě okolo krku, nám říkají, na čem opravdu záleží, co je opravdový život, krása a láska. Mysleme na ty nejmenší! Hodně jim dlužíme.

V srdci se ozývá: „Kde je opravdová láska, tam přebývá Bůh.“ Není to příčinou toho, že se pořád ptáme, kdo je Bůh? Kde je? Nebo se nás zmocňuje otázka: „Je vůbec?“ On je, říkají naše Vánoce bez reklamy, bez nucení a násilí. Jsme však schopni naslouchat a vidět? Přeji vám požehnané prožívání vánočních chvil a šťastný nový rok. Možná, že jsem vám trochu napověděl. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.
Zaznělo v pořadu Českého rozhlasu Glosa Dominika Duky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …