Dominik Duka: Způsobí politická korektnost konec civilizace?

29.07.2013 7:31

Nepromýšlíme dostatečně dopad zákonů a tolerujeme chování, které je zneužívá. To se nelíbí Dominiku Dukovi. Může to mít vážné důsledky, varuje ve své pravidelné glose…

Dominik Duka: Způsobí politická korektnost konec civilizace?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Mnozí jste jistě četli Huxleyho knihu Konec civilizace. Její název mi přichází na mysl stále častěji, když slyším o nejnovějších vědeckých experimentech, politickém napětí či rozkolísávání základních etických hodnot, považovaných dříve za samozřejmé.

Otázka eutanázie už zdaleka není debatou o „milosrdné smrti“ – nedávno tiskem proběhla zpráva z Holandska, kde v přímém přenosu bylo návodně ukazováno mladým lidem, jak se asi třicetiletá žena s vyhlídkou na možnou nemoc raději nechá usmrtit, a to po večírku, na kterém si ještě naposledy pořádně užila.

Mohla sice žít ještě i desítky let, ale zvolila jistou smrt proti nejisté budoucnosti. V této zemi je od dvanácti let možno požádat o eutanázii bez vyjádření vlastních rodičů.

Velká Británie zase přichází s možností mít tři rodiče. Jaké etické, psychické a právní důsledky to může mít, nikdo neříká. Podle jejich zákona má člověk na dítě prostě právo a může si je opatřit třeba i tímto zvláštním způsobem křížení.

Někteří z vás si asi řeknou, že se stárnoucí pán pohoršuje nad něčím, co nelze změnit, pokrok se přece nedá zastavit, jak jsme slýchali za minulého režimu. Obávám se, že v naší zemi k výsledkům problematického pokroku patří i takzvaná politická korektnost. Ta už nejen že není ve skutečnosti korektní, ale je vysloveně nespravedlivá.

Podobně jako pozitivní diskriminace, která vytváří skutečnou diskriminaci a vyvolává napětí ve společnosti. Ať se nám to líbí či ne, ohniska nepokojů v naší vlasti se budou patrně rozhořívat stále častěji. Přispíváme k tomu mnohdy nejen lhostejností, ale i diskriminací těch, kdo žijí slušně a spořádaně.

Nepromýšlíme pořádně dosah zákonů a v rámci korektnosti tolerujeme chování, které je zneužívá. Je smutné, že se místo kvalitního a rozumného debatování o zákonech mnohdy zákonodárci jen hašteří o zcela jiné věci. 

Komentář zazněl v pořadu Glosa Dominika Duky  |  Stanice: ČRo Radiožurnál Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Velmi pochybné daňové návrhy

15:49 Jiří Weigl: Velmi pochybné daňové návrhy

Pondělní glosa Jiřího Weigla