Emanuel Šíp: Potěšující zpráva pro rozvoj vodní dopravy

11.11.2018 21:05

Dopravní sekce Hospodářské komory České republiky dlouhodobě sleduje a podporuje rozvoj dopravní infrastruktury, jejíž kvalita a výkonnost má nezpochybnitelný vliv na postavení a efektivnost české ekonomiky.

Emanuel Šíp: Potěšující zpráva pro rozvoj vodní dopravy
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Loď, na níž se lidé mohli potkal s předsedou TOP 09

V tomto komplexu samozřejmě nemohou chybět moderní vodní cesty a vnitrozemská plavba, jak je ostatně v Evropě obvyklé, u nás ale v současnosti poněkud zanedbáváno.

Z ministerstva dopravy došla před několika dny potěšující zpráva o tom, že studie proveditelnosti vyhodnocující projekt vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe prokázala celkovou efektivnost projektu, takže tento v minulosti i přítomnosti mnoha státníky a strategicky uvažujícími odborníky nebude z pouhé předpojatosti nadobro zablokován.

Ukázalo se, že nyní finálně projednávaná studie proveditelnosti dává kvalifikované odpovědi na celou řadu otázek, které s takto vznikající sítí vodních cest souvisejí. Ministerstvo dopravy zatím zveřejnilo to zásadní – totiž potvrzení ekonomické reálnosti a dopravní účelnosti projektu. Přitom víme, že u vodního koridoru zdaleka nejde jen o dopravu, ale i o čím dál důležitější funkce vodohospodářské, o energetické přínosy, nebo o efekty v oblasti cestovního ruchu a regionálního rozvoje. Realizace tohoto náročného investičního díla bezpochyby nebude záležitostí jediné generace a bude muset respektovat přísné ekologické požadavky.

Hospodářská komora České republiky po celá léta podporuje zřízení potřebných staveb na Labi, jejichž absence škodí plavbě i českému hospodářství. Vláda tento úkol přijala, ale činy zatím nenásledovaly. Chci věřit, že tato prvá – a v současnosti zřejmě nejvíce aktuální etapa vodního koridoru – dostane dokončením studie proveditelnosti viditelný impuls, a že bude brzy následovat další z dílčích projektů zmíněného vodního koridoru, kterým je splavnění Odry na Ostravsko, což již dlouhou dobu požadují místní podnikatelé. Lze v tomto smyslu ocenit velmi aktivní přístup polské vlády, a takovou šanci bychom rozhodně neměli promarnit. Naše dopravní sekce se problematice bude i nadále intenzivně věnovat.

Emanuel Šíp, předseda Dopravní sekce Hospodářské komory ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …