Eva Hrindová: Nácek nebo sluníčkář - všechno stejný fanatismus...

27.06.2015 19:27

Včera jsem byla v Brně. Chtěla jsem vidět demonstrace proti imigrantům a na jejich podporu. Kde jinde můžete na vlastní oči vidět, co hýbe společností? A nebyl to hezký pohled. Policejní manévry a na každé straně řvoucí davy.

Eva Hrindová: Nácek nebo sluníčkář - všechno stejný fanatismus...
Foto: Archiv Evy Hrindové.
Popisek: Eva Hrindová z Olomouce.

Jednu chvíli to v Brně vypadalo jak na nějakém francouzském předměstí. Skandování hesel a přelévající se davy. Pokud by na místě nebyla policie s maximální výbavou, jistě by došlo k drsnému střetu a bitce. Stála jsem uprostřed a opodál, vše jsem pozorovala z nezaujatého stanoviště. A i když jsem na straně odpůrců neřízené imigrace, nemohla jsem se identifikovat s žádnou stranou včerejší demonstrace. Kam jsme to dospěli? Na okraji se mnou stálo dost rozumných lidí a včerejší divočina v Brně nás všechny přesvědčila o jednom. Potřebujeme rozumné politiky a rozumné politické síly, které nebudou strkat hlavu do písku a přestanou nás nutit do sebevražedného přijímání uprchlíků a adorování islámu. Ale nepotřebujeme ani politiky a politické síly, které problém zjednodušují, nabízejí populistická řešení, která v lidech vyvolávají nenávist a zlobu. A ti první produkují ty druhé! Nikdy by nebylo těchto populistů, kdyby naše politická a mediální elita nemlela nesmysly, kterým věří jen pár naivních neziskovkářů a pravdoláskařů napojených na granty, dotace a veřejné zdroje. Jen oni jsou zdrojem fašizace české společnosti!

Co se vlastně včera v Brně dělo? Nejprve jsem navštívila demonstraci, kterou pořádala iniciativa Brno blokuje. Plno mladých lidí hipsterského vzezření, prostě takový happening. Skupinky polehávající na trávě, všichni strašně svobodní a intelektuální. Sama se mezi takovými lidmi cítím docela dobře. Vždyť taky ráda debatuju o umění, o filosofii. Miluju svobodu a kreativitu. Jenže od puberty do takových skupinek moc nezapadám, protože jsem zvyklá pracovat a nebýt na nikom závislá. Produkovala jsem různé kulturní akce, ale dobrovolně jsem z tohoto prostředí odešla, protože mi byl proti srsti svět grantů a dotací, protože není spravedlivý. Granty dostává ten, kdo umí dobře lézt do zadku těm, co granty rozdělují. A na to jsem asi dost hrdá, nebaví mě se ponižovat před nějakým úředníkem.

I pravdoláskaři se radikalizují

Takže jsem v centru sluníčkářů a fotím si transparenty o vítání uprchlíků a mladé lidi, kteří asi nechodí makat nikam do fabriky. Většina má tváře pobledlé a ošlehané větrem klimatizačních zařízení z luxusních učeben veřejných vysokých škol. Docela by mě zajímalo, kolik z nich se živí samo. A taky - kolik z nich chodí k volbám.-) Poslouchám jejich projevy a s něčím i souhlasím, ale jsou to jen takové záblesky. Fascinuje mě jeden neduživý hošík, který v podstatě vyzývá k násilí. Což mi ke sluníčkářům fakt nesedí. Ano - i pravdoláskaři se radikalizují!

Nastal čas na přesun na akci Braňme se - proti imigračním kvótám. Tady vládne pořádek a řád a disciplína. Na první pohled je osazentvo jiné. Převládají vyholené hlavy, mladí kluci v černém s mikinama s kapucí. Sem tam nějaká divoce opiercingovaná dívka s obarvenou hlavou. Sem tam kluci v tričkách s logy oblíbených metalových kapel. Hlavním řečníkem je Tomáš Vandas. Špatně ho slyším, tak se prodírám dopředu. Říká věci, které znějí rozumně a určitě jsou realističtější než to, co plácají na vedlejší demonstraci. Ale hřímá jako diktátor a do jeho řeči se vplétají poznámky, z kterých mrazí. Něco o bacilech ve spoolečnosti, které na nás útočí zvenčí i zevnitř. Ale lidem se to líbí, tleskají a skandují. A když od lidí okolo zaslechnu něco o tom, že bychom se stejně měli vypořádat i s cikány, vzdávám to a motám se ven... Další projevy si raději odpustím. Nedělá mi dobře ani hromové skandování Čechy Čechům. Logicky každého napadne .- co tedy udělá tento dav s někým, kdo není Čech? Co slušní Slováci, slušní Vietnamci, slušní Cikáni, slušní Kurdové, slušní Afričané? Ne, sem taky nezapadám a definitivně se stavím doprostřed:-)

Chtějí přehledné Čechy bez cizinců, bez multikulturaristů

Stojíme tam s kolegy z brněnské divize IVČRN a z Bloku proti islámu. Stojíme tam s kolegy bloggery a uvědomujeme si, jak je strašně důležité to, co děláme. Říkat věci tak, jak jsou - razantně a nekompromisně, ale slušně a pozitivně. Není dobré v lidech vyvolávat nenávist a to dělaly obě dvě strany včerejších události v Brně. Jedni nenávidí "nácky" a "xenofoby" a to až za hrob a v žádném případě nepřipustí jakoukoliv diskusi s kýmkoliv, kdo nesdílí jejich postoje. Druzí zase nenávidí všechno, co se liší. Chtějí přehledné Čechy bez cizinců, bez multikulturaristů.

Chvíli jsem debatovala s jedním manželským párem, který byl znechucen z toho, že je banda neduživých intelektuálů agresivně nazývá nácky. Ano - oni poslouchali Vandasův projev a líbil se jim. Vlastně je chápu, protože většina z jeho projevu byla logická a rozumná. Snažila jsem se tyto lidi, kteří pracují, platí daně a mají oprávněný strach o budoucnost svých dětí přesvědčit o tom, že je lepší poslouchat Martina Konvičku.-) Snad jsem je trochu nalomila a bezpochyby tihle lidé přijdou na demonstraci, kterou budeme pořádat my. Jednoznačně ale lze říct, že to nebyli žádní fanatici, dalo se s nima mluvit a ještě není pozdě takové lidi získat na stranu rozumu.

Debatovala jsem ale také chvíli s jedním zástupcem sluníčkářů. Byl to nějaký starší pán s neutuchajícím úsměvem na rtech typu - já všechno vím, vy pitomečkové. Tady ale ta debata není možná. Pán byl ochoten ignorovat i naprosto zjevná fakta. Naprosto evidentně totiž včerejší střety vyvolali sluníčkáři - oni vyšli ze svého místa a začali vykřikovat hesla proti pokojné a řádné demonstraci. Dokonce si jich pár dalo tu práci, že obešli kordony policistů a napadli protiimigranstskou demonstraci ze zálohy! Jenže tento pán to absolutně ignoroval a pořád si mlel svou, že se přece nikdo nemůže zastávat fašistů a furt dokola, dokola, dokola... Můj kolega spoludiskutér enchápal. jak je možná taková ignorace?

Společnost rozdělují úplně jiní lidé

Ano - je možná a právě tato ignorace na straně elit - politických či mediálních - je zdrojem fašizace společnosti. Tihle lidé, kteří odmítají dialog a štítivě se odtahují od každého, kdo jen naznačí, že je ochoten přestat dodržovat nepsaný jazyk politické korektnosti, jsou zdrojem problémů. Tihle nadřazení korektní panáci, kteří okupují poslaneckou sněmovnu a naše média jsou přímým zdrojem našich problémů - ne imigranti, ne islám, ne hajlující náckové. Společnost rozdělují úplně jiní lidé.

Všichni ti, kteří si nadřazeně myslí, že mají pravdu. Odsoudí každého, kdo jim zapadá do nějaké škatulky bez toho, že by byli ochotni druhou stranu poslouchat. Martin Konvička je radikál a basta! A každý, kdo se s ním spojí, je radikál taky. A mluvit s ním není třeba, protože proto.

A do toho nám bojují vlastní lidi proti sobě na brněnském Moravském náměstí, umírají lidi na plážích v Tunisu, Islámský stát sbírá další body a lidi. Ale my víme - my nepotřebujeme diskutovat, My máme jasno. Náš názor je správný a kdo ho nesdílí je nácek. Smutno je mi z toho. Že si tohle myslí nějaký zpovykaný student ještě pochopím, ale že si tohle myslí spousta rozumných lidí třeba v ODS a v jiných parlamentních stranách je pro mě hlubokým zklamáním.

My neočkujeme lidi hesly a bacilech ve společnosti, my sepisujeme petice a snažíme se vášně lidí udržet na uzdě. Snažíme se jim ukazovat, že každý problém má demokratické a ústavní řešení. Přesto nás hážou do jednoho pytle s Vandasem.

Nastal čas vstoupit do politiky... A já k tomu všechny slušné lidi vyzývám. přidejte se k nám - Blok proti islámu chce je plný rozumných lidí, ale musí nás být víc. Budeme potřebovat lidi, co se nebojí a co si uvědomují svou zodpovědnost. Když nevstoupí slušní lidé do politiky dnes, převálcují nás populisté a pak už bude pozdě. Přijďte si nás poslechnout v úterý na demonstraci do Prahy - podrobnosti ZDE.

Máme to v našich rukou. Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty