Filip Andler: COVID-19 jako politický virus

19.08.2021 7:37 | Komentář

Některé státy v čele s USA zneužívají pandemii COVID-19 jako zbraň geopolitického boje. Cílem není zjistit skutečný původ koronaviru, ale apriori a bez důkazů svést vinu na Čínu a tím oslabit její pozici na mezinárodní scéně.

Filip Andler: COVID-19 jako politický virus
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

I v Česku mnohá média a pravicové politické strany zneužívají COVID-19 k politickému boji proti Číně. Výrazy jako „čínská chřipka“ mají ve společnosti vyvolat dojem, že viníkem pandemie je ČLR a všechno, co přichází z Číny, je špatné.

K této problematice se 25. července na tiskové konferenci vyjádřil čínský ministr zahraničních věcí Wang Yi. ČLR vychází ze stanoviska, že sledování původu COVID-19 je vážný vědecký problém. Vědcům by mělo být umožněno studovat původ tohoto onemocnění, aby bylo možné lépe předcházet budoucím rizikům. Tato záležitost by neměla být manipulována politikou a používána k obviňování určité země, natož k rozdělování mezinárodního společenství.

Wang Yi prohlásil, že „USA od loňského otevřeného označování viru za „wu-chanský virus“ až po nehorázné vystoupení ze Světové zdravotnické organizace (WHO) se od samého počátku pokoušejí pandemii zpolitizovat, stigmatizovat virus a používat ho jako nástroj geopolitického boje. Ignorují tvrdou práci vědců a v rozporu s jejich závěry prosazují teorii úniku z laboratoře, která předpokládá vinu ČLR. Cíl Spojených států je velmi jasný. Jde o přesun odpovědnosti za jejich zpackanou reakci na pandemii na Čínu, kterou chtějí diskreditovat“.

Wang Yi zdůraznil, že Čína se vždy účastnila mezinárodní spolupráce při sledování původu COVID-19 s otevřeným přístupem: „Dvakrát jsme pozvali odborníky WHO, aby provedli společný výzkum pátrání po původu, a vyvinuli za tímto účelem velké úsilí. Experti se vydali na všechna místa, kam chtěli jít, setkali se se všemi lidmi, se kterými se chtěli setkat a učinili vědecký závěr, že únik z laboratoře je extrémně nepravděpodobný“.

Na to by měla navázat další fáze trasování a studium raných případů v mnoha zemích po celém světě. Genetičtí inženýři uznávají, že umělá modifikace viru rozhodně zanechá stopy, avšak nový koronavirus takové stopy nemá, což zcela vylučuje teorii, že byl vytvořen člověkem. Prezident Si Ťin-pching uvedl, že Čína bude usilovat o to, aby světu poskytla 2 miliardy dávek vakcín proti COVID-19 a zejména aby pomohla dalším rozvojovým zemím v Asii, Africe a Latinské Americe. ČLR vychází ze stanoviska, že geopolitické boje by měly jít v tomto případě stranou – pouze, když se svět spojí, tak může pandemii porazit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…