Filip Křepelka: Evropské právo si nežádalo amnestii dlouho stíhané kriminality

05.01.2013 12:19

Obhájci novoroční prezidentské amnestie, naposledy zde docent Zdeněk Koudelka, odůvodňují zastavení trestních stíhání, kdy od obvinění uplynulo osm let, evropskými standardy. Toto dovolávání se Evropy je třeba odmítnout.

Filip Křepelka: Evropské právo si nežádalo amnestii dlouho stíhané kriminality
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Evropský soud pro lidská práva vyhověl řadě stížností na vleklá soudní řízení. Rozsudky naznačují, co lze považovat za omluvitelné průtahy se zohledněním významu řízení pro dotčené a náročnosti dokazování. Nejvíce dotčeným přiznává peněžní zadostiučinění na úkor porušivšího členského státu Rady Evropy. Většina rozsudků se ovšem týká civilních sporů. Žádný rozsudek týkající se vleklých  trestních řízení nežádal zrušení uloženého trestu.

Amnestií zastavená vleklá stíhání závažné hospodářské kriminality „bílých límečků“  využívající obhajob špičkových advokátů často umně zpomalujících řízení by bezpochyby přinesla odsouzení jen části stíhaných. Jen by se pak obracela na štrasburský tribunál a pouhému zlomku by se dostalo řádově tisíců a desetitisíců eur, nikoli ale osvobození. Rozsudky, kdy by se České republice průtahy nepodařilo vysvětlit, by přicházely pozvolna mezi stovkami jiných dopadajících více či méně na všechny státy vázané Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. Sám Evropský soud pro lidská práva projednává desetitisíce stížnosti ze sedmačtyřiceti členských států Rady Evropy běžně deset let, je příslovečnou „kovářovou kobylou, která chodí bosa“. Nějaké  evropské ostudy bychom se tak nemuseli obávat. Evropou ostatně hýbou jiné události.  

Nejen česká veřejnost, ale také zahraniční pozorovatelé České republiky pociťují za jeden z nejpalčivějších problémů naší země hospodářskou kriminalitu a korupci. Způsobují nám škody jdoucí do desítek miliard ročně. Žebříčky vnímání korupce a vymahatelnosti práva nás dlouhodobě nehodnotí příznivě. Hromadné zastavení stíhání podlomilo úsilí policie, státních zastupitelství a soudů, které po letech ochromení postupně nabraly dech.

Důvodem vyšetřování a stíhání závažné hospodářské kriminality a korupce přece není jenom odsouzení pachatelů do vězení, ale také zajištění odcizeného majetku, alespoň částečné odškodnění obětí, objasňování minulých událostí bohužel zásadně ovlivňujících naše životy a trvalé obnovování pocitu, že spravedlnost přece jen vítězí. To vše amnestie znemožnila. Jestli nám něco dělá v Evropě ostudu, tak je tento prezidentův krok.

Filip Křepelka
Autor vyučuje právo Evropské unie na Masarykově univerzitě 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…