František Dostál: O tom, kde vznikla jedna fotografie v závěru roku 1989

23.12.2014 16:03

V prosinci v roce 2015 jsme si připomněli tři roky od odchodu prezidenta Václava Havla. Jeho velice rozměrná fotografie již delší čas také visí na fasádě Národního muzea. Těžko odhadnout, zdali se něco podobného přihodí i exprezidentovi Václavu Klausovi...

František Dostál: O tom, kde vznikla jedna fotografie v závěru roku 1989
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Před 25 lety probíhal rovněž den 26. prosince a já s kamarádem a fotoaparátem na krku v druhý den vánočních svátků stál zrovna pod okny pražské kavárny Slavia. Bylo okolo jedné hodiny odpoledne a Národní třída byla téměř bez lidských figurek. Vykládali jsme si po skončeném otužileckém představení na Slovenském ostrově, když se diváci již rozešli, rovněž o nově zvoleném prezidentovi. Jako blesk z čistého nebe on se najednou objevil na rohu kavárny! Teprve okamžik za ním objevil se nějaký mladík, zřejmě ochranka. „Právě o vás mluvíme", stačil mu jen kamarád sdělit a já ve stejný okamžik usmívající se tvář prezidenta zvěčnil. Takový překvapivý vánoční zážitek z prosince 1989 to byl. Zůstala mi na něj už jen fotografická památka.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.