František Kuba: Máme vaše bianco šeky, volové (vzkaz voličům)

02.12.2016 10:10

Připouštím, že titulek není nadvakrát slušný, snad je politicky ne/korektní, jenže kdo to má v ČR, bez korektních společenských obrysů kreslených „politickými elitami“, poznat?

František Kuba: Máme vaše bianco šeky, volové (vzkaz voličům)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Jedině snad nějaký odborník z Univerzity Karlovy nebo Masarykovy univerzity, který se za úplatu rád předvede před trestním senátem coby odborník na vyžádanou problematiku ve vykonstruovaném procesu proti chudákovi z demokratické Sahary našeho, ze zahraničí tak pečlivě ošetřovaného státního útvaru.

Jen provokatér a xenofob by si mohl myslet, že politicko-společenské črty a koláže a průvodní story a popisky (z mainstreamu), jsou zavádějící. Nic takového. Snad až na nějaké kognitivní vyzáblosti nazvané demokratické volby s kandidátkami typu zvolte nás, udělejte nám zadost, budeme se mít, jedna radost.

Kdo o tom pochybuje, tak si může připomenout zájem voličů o letošní volby do Senátu: plných 15 procent! A abychom tomu zcela rozuměli, tak malé procento není dáno nezájmem o naši horní komoru, tj. apatií občanů, ale naopak silnou spokojeností s její činností. Přestala být totiž trafikou a stala se organickou součástí naší společnosti, až do té míry, že ji přestáváme vnímat jako cizorodé těleso, takže proč o ní hlasovat? Hlasujete snad o svém šestém prstu na ruce? 

Jak kráčet k úspěchu

Jak je dostatečně známo z naší lidové slovesnosti, tak se musíte narodit na lavici, ne pod ní! K zabrání společenského prostoru (mocensky vyfutrovaného claimu) dnes (jako včera) stačí být z dobré rodiny, třeba disidentské šlechty.  Vysokou školu pak dostanete jako kapesné. V tomto směru nic nepomáhají protesty pravých demokratů, jako je Marek Benda a někteří další exulanti z reality (viz přílepková 5. kolona našich zákonodárců). Ne, že by se mladí a nadějní i jinak nečinili, viz ÚSTR a jejich vzdělávací programy. Pokud toto sémě dopadne do úrodného klína jisté ministryně za ČSSD, je takřka nemožné, aby se z toho nezrodila další rozsáhlá koncepce školství podložená miliardami, které jinde opravdu neschází. Jiří Dienstbier začal s demokracií experimentovat dokonce na tribuně Bohemians 1905, já si už nepamatují na reakci místních fanoušků, ale nebylo nijak zvláštní, kdyby tito chtěli vstupné nazpátek. Ne, za předvedenou hru fotbalistů, ale za zmíněný experiment.
Demokracie není bez komplikací, ba je doslova implikuje      

Pokud by měl myslitel a sociolog  Zygmunt Bauman vysvětlovat situaci ve střední Evropě a nedej Bože v ČR, tak by se nejspíše silně zpotil, případně rovnou řekl, že si musí naléhavě dát silný anglický čaj a čokoládové sušenky. Není vyloučeno, že by se v náhradním programu začetl do knih Fredericka Forsyta. Ten byl nadaný a informovaný, o reálném světě toho věděl pozoruhodně mnoho. Něco z toho vložil i do knih, které mají vysokou čtivost a obleženost v knihovnách.   

Snad nejsem ambiciózní, ale trochu mě nervuje, že se na zastávkách pražské hromadné dopravy nepotkávám s premianty našeho politického diskursu, jako s Jiřím Dienstbierem ml., Robertem Pelikánem, M plus M Stropnickými apod. Tak by mohly vznikat (a příjezdem spoje), zanikat terénní diskusní kluby.

Před kavárnou Slavie se mi to podařilo před lety s Jakubem Železným, který si nechal ujet několik tramvají, jen abychom dokončili náš neformální diskurs. Takže říkám; takoví lidé mají být u vlády věcí veřejných a finančních toků. Vzdělaní, s osobním přístupem k problémům.

Naši kluci, po-listopadoví valibuci, asi mají své pravdy (a tak volí jiné spoje) a ty pak protlačují silou koupelnového zvonu. Představují pro ně dobrou investici do budoucna, ale nikoli pro ty, které by na základě zastupitelské demokracie měli hájit a šetřit jejich peníze. Podle různých anket se zdá, že naše republika je zaplavena nesolidárními skupinami, xenofoby a populisty. Dokonce se na sítích pouštějí do diskusí, což činí nezměrnou radost nepřátelským zpravodajským agenturám, protože tak mohou dokázat svoji potřebnost, zvyšovat stavy lidí, nakupovat super techniku atd. Teď už stačí jen málo, třeba dále omezit svobodu Internetu a precizovat sledování uživatelů, ať si Piráti a ostatní zoufají. Ti skutečně svobodomyslní mají kódované telefony a nejméně platinové karty.

Safraporti, základy státu se bortí

Alespoň mi to tak v aktuálních podmínkách našeho státoprávního uspořádání připadá. Lidé bez bázně a hany, a často bez kvalifikačních a morálních předpokladů, se opět cítí být povoláni, a kdekoli a kdykoli nás zastupovat, nejlépe v několika honorovaných funkcích.

Je dobré si připomenout už klasické: Kdyby volby mohly něco změnit, už dávno by je zrušili! Jenže patologičtí komunisté si nedají a nedají pokoj a tak v deníku Právo (26. září, s. 6) byla zveřejněna kresba Miroslava Kemela, kdy On a Ona koukají na bilboard. Průvodní text stojí za replikování: Radost ze svobodných voleb je ta tam… Snad by nám ji mohlo vrátit pár let totality..? 

A tak zase: volky – nevolky, žádné okolky, občané, zvolte nás! PR agentury zařídí, aby se totální jouzové stali vašimi oblíbenci. A tak vyvolení nemakačenkové vstupují prostřednictvím televizních obrazovek do našich obývacích pokojů, prostřednictvím politických reklam do našich vnitřních dialogů, prostřednictvím tištěných i virtuálních médií do strategie našich myslí. Už protestují jen sysli.  

Jenže i toto brzy přestane. V našich a zahraničních zpravodajských službách nepracují žádní hňupi. A také už nejsme v poválečném Berlíně či Amsterodamu.

Soustřeďme se na zatím předposlední odstavec. Kdo je generátorem protestů: SYSLI, jinými slovy zápecníci v norách svých domovů. Podle zasvěcených (nejen Ándora Šándora) je už na světě nanejvýš utajovaný projekt, ze kterého vnímáme jen tu svrchní část: přesně tu, která je určená k vidění mas.

Každý den však naše republika ztrácí 15 hektarů kvalitní orné půdy. V dohledném čase tedy problém se sysly (a bohužel i s běžnými občany) zmizí.

Přirozeně má Maroš Jurečka zajištěno perfektní krytí, nedávno se mu narodil pátý syn. Podezříval by někdo dobrého tátu a kombajnéra z konspirativní činnosti, jak by to stíhal, že? Za sebe mohu naprosto zodpovědně říci: „Já, ne.“

Předmětné řádky jsem napsal bez zlého úmyslu, ba snad bez úmyslu vůbec. Navíc, předčasně odstartovaná kampaň do Sněmovny nedává možnost pousmát se nahodilostem.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…