František Mareš: O potřebnosti knihy člověku

10.06.2022 12:21

Po dvouleté pauze se v Praze opět koná knižní veletrh Svět knihy 2022 Praha. Při jeho otevření má čtenář, divák, návštěvník chuť zopakovat slova Erasma Rotterdamského: „Kniha je člověku mnohdy oděvu potřebnější.“ A je tomu tak.

František Mareš: O potřebnosti knihy člověku
Foto: J. Winkler
Popisek: Knižní veletrh Svět knihy 2022 Praha

Žijeme v čase podivného technokratického odcizení, ve kterém jak by se ztrácel význam knih a slova. Jak by s vulgaritou a neúctou k jazyku mizely i lidské a přirozené věci. Radost, spokojenost, víra v sebe i v druhé a tím v budoucnost. Vše jak by pokrýval jepičí prach polopravd, marketingových lží, vyvolaného spěchu tam, kde se dá v klidu jít a dívat se kolem sebe.

Ono proč se dívat, když viděné neumím pojmenovat? Krávu znám jen modrou z čokolády a místo běláska a modráska a babočky a otakárka si jen stěží vzpomenu na jméno motýl a nespletu si ho s netopýrem. A kuře poznám tak snad v KFC.

Svět se prostě takovým stal, lidé jsou řízení ve svých bytech podnájemníkem, za kterého si platí – televizí. A jen v některých domácnostech se chlubí knihovnou a jen v některých se skutečně čte. Ale čeho je moc, toho v historii lidského pokolení je příliš.

veletrh

František Mareš a spisovatel Zdeněk Pospíšil

Jepice v jediném dnu umřou, pstruzi je seberou z hladiny. Jepičí zprávy mají život ještě kratší, jsou zapomenuty v okamžiku svého vyslovení a co víc, řečené, jaká to hanba, v uších normálních lidí přes rastr rozumu nejsou ani slyšet.

Co tedy?

Nechci tvrdit, že začíná, a kdyby ano, tak zaplať bůh, renesance knihy. ( Knih je mnoho, ale těch dobrých jako šafránu.) Knihy mají svůj půvab provedení a knihtisk v očích velikánů lidského pokolení lze shrnout v nesmrtelná slova Martina Luthera: „Vysoká dobrodiní knihtisku nelze slovy vyjádřit. Jím se Písmo svaté otevře a rozšíří ve všech jazycích a řečech, jím se uchová, rozmnoží a na naše potomky přenese všechno umění a veškerá věda.“

Ale zpátky k veletrhu. Nakladatelských domů, nakladatelství i malých vystavovatelů se na veletrhu sešlo přes 150 a zahraničních kolem 20. Počty návštěvníků budou známy až po skončení celé akce v neděli 12. června. Kdybychom již dnes hledali výraz vyjadřující zájem o veletrh, je možno říct: je překvapující.

Přišli i budoucí velcí čtenáři...

Jedním ze stánků je i stánek Olympia. Nakladatelství vzniklo v roce 1954 a od té doby je na našem knižním trhu. Literatura jím vydaná je představena desítkami titulů sportovní, turistické, beletristické, dobrodružné a samozřejmě i dětské literatury. Ale jedno je na stánku nové. Spoluvystavovateli Olympia jsou i Atr Fórum 21 Bohemia a Spolek sběratelů a přátel exlibris.

Jejich produkce jak by obsahově doplňovala hlavní nakladatelské řady Olympia, a projekt Dějiny sebevědomí – Diplomaté bez pasu, který je zde po své prezentaci v minulém roce představen, udivuje návštěvníky nejen polygrafickou dokonalostí, ale především svým obsahem. Dokládá čtenáři ( návštěvníku ) na životních osudech čtyř stovek Čechů a tří stovek Slováků, velikost našich významných předků, kteří svým životem a prací ovlivnili naše národy a státy, někteří Evropu a někteří i svět v oblastech kultury, techniky, vědy a ekonomiky. Je to dílo potvrzující naši vzdělanost, která je srovnatelná s jinými státy. Autorem tohoto projektu je Petr Kršák.

Felix Černoch a jedna z čtenářek

Felix Černoch a jedna z čtenářek

Zamyslíme-li se nad veletrhem samým, můžeme říci, že přes všechen bulvár, povrchnost, nekompetentnost moderátorů, přes polopravdy dnes a denně vtloukané lidem do uší a hlav, zůstávají knihy věčnými nositeli moudra a příběhů a nemění tvář.

A já jsem přesvědčen, že proto se k nim, přes všechny prognózy zániku, lidé zase vracejí. A moc si přeji, aby jejich stvořitelé, spisovatelé, byli a zůstali naším svědomím, tedy svědomím lidstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …