František Matějka: Rusnok? Nevadí mi "ty vole", ale to politicky korektní pokrytectví

09.12.2013 14:25

Na rozdíl od falešných moralistů, kteří navenek za celý život nevypustili z huby sprosté slovo, mi na Rusnokovi a spol. vadí to nebetyčné pokrytectví. Mandela je jim u zadku, ale nemají koule na to, aby to řekli.

František Matějka: Rusnok? Nevadí mi "ty vole", ale to politicky korektní pokrytectví
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Politická korektnost je zcela chybně vydávána za slušnost. Je to jen součást přetvářky, falše a duševní malosti, která se systematicky podílí na úpadku skutečné morálky, která nemá se způsobem vyjadřování nic společného. Znám řadu lidí, kteří jsou v uvázané kravatě navenek slušní až na půdu, ale jejich každodenní kroky znamenají bezprecedentní okrádání ostatních, jejich obírání o svobodu ve jménu blaha všech, a když jde na ulici do tuhého, otočí se na druhou stranu a dělají, že nic nevidí. A znám řadu lidí, jejichž každodenní verbální projev je v přímém rozporu s poučkami Ladislava Špačka, ale nikdy by nesáhli byť na jedinou cizí korunu, a když potřebuje někdo na ulici pomoct, neváhají ani minutu.

„Ty vole, fakt bych mu chtěl jet na pohřeb, protože ten chlap si to zasloužil a měl jsem ho fakt rád, ale nemůžu. Je to v prdeli, já na to nemám prachy.“ „Ty vole, tak já zkusím někde něco uspořit, a když se uskromníš a nepojedeš tam zase s celou rodinou… ten chlap si to fakt zasloužil.“ Tak za tenhle dialog bych Rusnokovi s Pickem zatleskal, kdyby ho mysleli vážně. A bylo by mi úplně jedno, že mluví, vy pokrytci, jako většina z nás. Jenže zatleskat jim nemůžu. Ne proto, že mluvili jako v putyce. Byl jsem v senátu i sněmovně nesčetněkrát a ujišťuji vás, že naprostá většina z volených zástupců se mimo kamery chová stejně, ženy nevyjímaje, a zdaleka k tomu nepotřebují dotovaný chlast z kantýny za pár babek. Jsou to jenom lidi, poměrně zastupující nás všechny. Nezvolili jste si žádné chodící encyklopedie a manuály slušného chování. Zatleskat jim nemůžu proto, že jsou to pokrytci jako prase.

Nedělejte si žádné iluze o tom, že se na pohřbu Mandely sejde nějaký výkvět světových morálních elit, který se teď vymezuje proti „nežádoucímu postoji“ Rusnoka, aby si přihřál mainstreamové body. Jejich oficiální stanoviska skrze tiskové odbory jsou jen klišé a jejich studené smuteční projevy, tvářící se jako projev emocí, jsou týmem připraveny předem. Budou se usmívat a vesele bavit ve vládních letadlech cestou tam, pak budou kvůli kamerám chvíli smutní, aby cestou zpět už byli zase v pohodě a se suvenýry z cesty. Jsou to stejní politicky korektní pokrytci, jako u nás. Jen si dávají větší pozor na hubu.

Ne, nevadí mi způsob vyjadřování Rusnoka, Picka, nebo Fischera. Vadí mi ta jejich přetvářka, faleš a ubohá politická korektnost. Kdyby nebyli ve funkcích, ani na chvíli by se v jejich hlavách neohřál nápad na odlet. Jenže oni ve funkcích jsou a jejich cestu, ať už bude armádním speciálem, nebo běžnou linkou, platíme my. Nelson Mandela je všem třem naprosto u zadku. On totiž ve skutečnosti žádnou Matkou Terezou nebyl a jediní, kdo tam možná pojedou se slzou v oku, jsou bojovníci za „Proletáři všech zemí spojte se!“. Kdyby si to měli platit ze svého, ani jeden by na vteřinu neuvažoval o cestě na jeho pohřeb. A to je pro stav společnosti podstatně větší tragédie, než ty zapnuté mikrofony a vyděšené reakce falešných moralistů.  

Psáno pro blog idnes.cz

reklama

autor: František Matějka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…