František Štván: Dostáváme informace anebo nás opět ovlivňuje propaganda?

01.08.2013 11:39

V úvodu svého článku, ve které se zamyslím nad aktuální mediální smrští, která doprovází nadcházející hlasování o důvěře Rusnokově vládě, považuji za prospěšné připomenout sémantický význam slov "informace" (správa, data, sdělení) a "propaganda" (veřejné šíření myšlenek, názorů s cílem získat přívržence).

František Štván: Dostáváme informace anebo nás opět ovlivňuje propaganda?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Za seriózní informaci považuji například zveřejnění data hlasování a potřebného počtu hlasů pro získání důvěry. Za propagandu chtě nechtě musím považovat strašení návratem pravicové vlády a to už z toho důvodu, že kdyby se skutečně mělo jednat o katastrofu, tak by ji M. Zeman, jednoduchou podmínkou - 101 notářských razítek u podpisů pravičáků - nedával naději.

Bohužel, propaganda na podporu Zemana a SPOZ se nevyhýbá ani "zaručeným" úvahám, kdo všechno Rusnokovu vládu podpoří. Cíl je podle mého soudu jasný: Zasadit v partajích politických soupeřů semínko nedůvěry a strachu z hněvu lidu, byť to nebyl nikdo jiný než lid, který pravici ve volbách v roce 2010, právě pod vlivem propagandy (strašení Řeckem a politickými dinosaury), vysadil do sedla.

Jednou Rusnokovu vládu podpoří "zaručeně" nejednotní  poslanci kolem Karolíny Peake, jindy poslanci z ODS, kteří prý podlehnou tlaku mocných z jedné městské části města Prahy. Dokonce prý i poslanci LEV 21 Paroubek a Benda.

Bohužel, nejméně demokratickou samozřejmostí propagandy je, že těm, kterým se věnuje, nedá prostor pro vyjádření svých skutečných postojů.

Je mi jasné, že propaganda byla, je a bude vyhledávaným politickým nástrojem. Přesto, a možná právě proto, si myslím, že by se k ní minimálně první přímo zvolený prezident či lidé z jeho politického zázemí (SPOZ) neměli snížit, neboť dnes více jak jindy potřebujeme, aby o našich osudech rozhodovaly seriózní informace, nikoliv neseriozní propaganda. Ono je totiž na prezidentské vlajce heslo "Pravda vítězí" a ne "Propaganda vítězí" a tak nevidím důvod, proč by neměla rozhodnout  o výsledku hlasování o vyslovení důvěry Rusnokově (Zemanově) vládě. Považoval bych za mimořádně smutné, kdyby se právě prezident Zeman bál realizace svého hesla v praxi...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …