František Štván: Kauza Šlouf odhaluje absenci demokracie v SPOZ, a nejen v ní

18.09.2013 13:07

Pan Šlouf mi je ve své podstatě lhostejný. Na rozdíl od médií v něm nevidím lobbistické monstrum škodící této zemi, ale schopného organizátora, který dokáže splnit zadání, ke kterému se rozhodl či k němu byl vyzván. Možná přeháním, ale bez Šloufa by dnes Zeman lepil na Vysočině díru ve svém gumovém člunu, či by čekal, jestli se za ním s láhví alkoholu, zabíjačkovými pochoutkami a kartonem cigaret v košíku v jeho chalupářském azylu někdo zastaví.

František Štván: Kauza Šlouf odhaluje absenci demokracie v SPOZ, a nejen v ní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Šlouf

Nezesměšňuji tyto důchodcovské činnosti jako jeho dcera, která se ještě v době kdy netušila, že bude první slečnou, nechala "týnejdžrovsky" slyšet, že zatímco máma pracuje, táta si na Vysočině válí prdel. Pouze je dávám do protikladu s jeho dnešními státnickými povinnostmi. Mezi nimi by především měla být ochota kriticky komentovat(moderovat) rozhodnutí, která pošlapávají demokratické principy. Byť je "jen" čestným předsedou SPOZ, pak bych se moc divil, kdyby nečetl její stanovy. V nich je v pátém bodě "Práva člena SPOZ" písmeno c. napsáno - právem člena je volit a být volen do stranických funkcí a kandidovat do veřejných funkcí - a v šestém bodě - "Povinnosti člena SPOZ" písmeno c. - dodržovat stanovy SPOZ.

Ergo kladívko. Miroslav Šlouf, stejně jako pražská SPOZ, která ho na lídra kandidátky do předčasných voleb navrhla, načež ho krajská konference schválila, stanovy SPOZ neporušil, přesto ho nejvyšší vedení SPOZ z čela kandidátky vyškrtlo. Možná je v jejich stanovách, které se registrují a schvalují na Ministerstvu vnitra, něco, co co by legitimizovalo jeho vyškrtnutí, skryto, ale pokud ne, pak mi svým mlčením prezident Zeman vzkazuje.

"Pokud v SPOZ, jejíž jsem čestným předsedou, létají při kácení lesa nedemokraticky třísky, tak mi to nevadí, neboť účel je pro mne důležitější, než kritizovat mocenské prostředky. Zkrátka a dobře. Jsem účelový demokrat a pokud by mi nějaký novinář tvrdil, že nedemokratická rozhodnutí uvnitř politických stran znevěrohodňují demokratičnost jakýchkoliv voleb, tak bych mu řekl, že je idiot".

Vydáno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.