František Štván: Ministryně Benešová se plete

31.07.2013 18:09

Občané od paní ministryně totiž na prvním místě neočekávají moderní přístup k odsouzeným, ale stojí podle mne především o moderní, tedy o novodobý, novátorský a pokrokový přístup justice a orgánů činných v trestním řízení k podezřelým!

František Štván: Ministryně Benešová se plete
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Přesněji řečeno, že občané na prvním místě stojí o zrušení stávajícího přístupu k podezřelým z ekonomické kriminality, který nemá ve světě obdoby, neboť jen v málokteré civilizované zemi, kdo ví jestli vůbec v nějaké, lze kumulovat majetek bez potřeby řádně zdokumentovaných příjmů.

Vždyť u nás stačí boháčům doslova spadlých z nebe požádat tázající se represivní složky státu, aby jim buď dokázaly, že peníze získali nelegálně, za což u nás není automaticky považována do očí bijící diference mezi oficiálním příjmem a skutečným vlastnictvím, anebo ať jim vlezou na záda. Teprve pak by se ministryně Benešová měla zaměřit v podstatě jen na rétorickou (kosmetickou) změnu, kdy místo čtyř typů věznic s dohledem, dozorem, ostrahou a zvýšenou ostrahou, budeme mít pouze věznice a věznice se zvýšenou ostrahou.

Zkrátka a dobře. Pokud má ministryně Benešová zákonodárné schopnosti, tedy, že je skutečně erudovaná, jak si o ní například premiér Rusnok či prezident Zeman myslí, zpracovat návrh znění zákona, který by tuto "opozičně smluvní" výhodu ekonomickým šibalům vzal, pak ať ho nechá předložit v Parlamentu, abychom viděli, jak se který poslanec bude při jeho čtení ošívat. Pokud však v její předloze bude klauzule, že původ nabytí majetku bude muset být prokazován jen tehdy, pokud by byla diference 10 miliónů korun, pak ať si jí nechá v šuplíku, neboť v demokratické společnosti prosté třídních rozdílů musí být v takovém zákoně klauzule, že rozdíl mezi příjmem a skutečným vlastnictvím bude muset doložit každý, kdo o to bude příslušným orgánem požádán. Rozepsat majetek za 100 miliónů korun, vydělaných v šedé ekonomice, na jedenáct jednotlivců, na které bude limit 10 miliónů korun krátký, není vůbec žádný problém. Nehledě na to, že je společensky nepřípustné, aby hranice stanovující okrádání státu, měla jakékoliv limity.

V Itálii například propojili informační systém represivních složek do takové kvality, že si policie při silniční kontrole ověřuje, jestli si majitel luxusního auta na něj dle dostupných údajů mohl vydělat. Stejný přístup zvolili i u jachet a nemovitostí. Výsledky jsou prý veskrze pozitivní. Někde se v boji proti okrádání státu začít musí. Snižování názvů tipů věznic tím začátkem, na který občané čekají už více jak dvacet roků, rozhodně není, byť je docela možné, že ministryně Benešová odborně na víc nemá. V horším případě, že o nekompromisně vynucený pořádek možná, stejně jako Rusnokova vláda, ani nestojí...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …