František Štván: Odpovím Ti, byť se zpožděním, poslanče Jaroslave Foldyno

24.01.2014 21:31

V minulém volebním období jsi se v roli poslance ptal ve sněmovně svých kolegů(cituji ze záznamu PS): "Nicméně, přátelé, vy tady furt skloňujete slovo zneužívání dávek - a víte, co skloňují zase ti lidé, kteří jsou na té druhé straně? Slovo korupce. Protože se dívají na tento parlament, dívají se na zprávy a každý den slyší o tom, kolik se v této zemi ukradne. Takže oni zase jsou ti, kteří zneužívají dávky. Kolik je těch, co to ukradne? Kolik je peněz, o které jsme přišli, a kolik je těch lidí, kteří opravdu fakticky zneužívají dávky?"

František Štván: Odpovím Ti, byť se zpožděním, poslanče Jaroslave Foldyno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

Přesná čísla Jardo  neznám. Jedno vím určitě. Dávky určené pro ty nejslabší se pro jejich asociálnost zneužít nedají. K jejich zneužíti nedochází ani tehdy, pokud jejich příjemce pracuje načerno. Fakticky je zneužívají ti(neviditelná ruka trhu), kteří tyto lidi zaměstnávají, neboť jim řeknou, ať si k nízké mzdě připočítají právě sociální dávky.Tím pádem jim za práci  platí mnohem méně, než by za ní platili v oficiálním pracovním procesu a to nemluvím o tom, že nemají žádnou prcovně právní ochranu.  Zlobit se na ty co v zoufalství na "otroctví" kývnou by znamenalo zlobit se i na ty, kteří by v koncentráku  z hladu vykradli sklad s potravinami.

K zneužívání sociálních dávek nedochází ani tehdy, pokud si k nim jejich příjemce "přivydělává" kriminální činností, neboť jak by se potom měla označit situace, když luxusně placený vysoký úředník či politik si k platu "přivydělá" klidně i miliónové šibalské částky? Zneužívání mzdy? Já si to myslím, ale tento termín vy politici, na rozdíl od zneužívání dávek,  nepoužíváte. Přesto o konkrétním zneužití dávky, bohužel jen morálním,  vím.

Předseda ČSSD a budoucí předseda vlády Sobotka zneužívá roční několikasettisícovou náhradu na cestovné, neboť de facto nebydlí na Moravě, ale v Praze. Podle mne ji zneužívá i když zákon neporušil, neboť mu údajně není vyplácena za náklady spojené s cestou do náruče své rodiny, ale do regionální poslanecké kanceláře. Zneužívání spatřuji jednak v tom, že projezdit ročně více než 300 tisíc korun na Moravu by znamenalo, že by se v Praze ani neohřál. Druhak, že k funkci  předsedy ČSSD patří non stop vůz i s řidičem. Samozřejmě na účet strany. Premiéra Sobotku z porušení čestnosti (zákon, který si poslanci ušili na míru,neporušil) neomlouvá ani fakt, že si na těchto náhradách mastili, mastí a mastit budou kapsu i jiní poslanci.

Proč Ti to Jardo připomínám? No přeci proto, aby si těm co zítra začnou bojovat proti zneužívání sociálních dávek, a věř, že budou,  pěkně od plic a po "boxersku" řekl, ať drží svoje rozeštvávačské  huby, neboť  i schody vedoucí k neetické a zločinecké  nenažranosti se  mají zametat od shora.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.