František Štván: Zeman je klasický slon v porcelánu

26.12.2013 18:20

Místo toho, aby se snažil ve společnosti změnit názor, že se u nás praktikuje dvojí metr, tak se naopak rozhodl toto přesvědčení řadových občanů, které má devastující vliv na obecnou morálku, potvrdit.

František Štván: Zeman je klasický slon v porcelánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

A to tím, že se postavil za ředitele hradního protokolu Forejta, na kterého se provalilo, že neoprávně užívá akademický titul. Tím pádem nesplňuje kvalifikační předpoklady, které jsou na tuto funkci dle tabulkového požadavku nezbytné a tím pádem může být ohodnocen i vyšší mzdou, než která by mu měla náležet.

Pan prezident si prostě usmyslel, že pro něho jedinou kvalifikací, kterou u pana Forejta uznává, je schopnost řídit hradní protokol. Forejtovu erudici si samozřejmě netroufnu zpochybnit, byť mi dominantní úloha vodícího psa prezidenta, který je vidět víc než politické špičky, připadá, mírně řečeno, nestandardní. Ze žánrových obrázků ze světa je patrné, že takto dominantní úloha ceremoniáře, který doslova polopaticky politiky navádí kam si mají stoupnout, kdy se mají uklonit a kdy urovnat stuhu na věnci neznámého hrdiny, místo toho, aby nebyl vidět, není běžná. To ve u mne vyvolává asociaci na film "Ceremoniář", jehož děj, jak je vidno, mohl být zasazen i do dnešní reality a nejen té komunistické.

Ergo kladívko. I naši dnešní papaláši, kterým není noblesa vlastní, mohou podlehnout "kouzlu" novodobého vyučeného číšníka Franty Valeše, stejně jako mu podlehli komunističtí pohlaváři ve filmovém příběhu, jehož cílem nepochybně mimo jiné bylo, ukázat divákovi, jací byli soudruzi hlupáci. Zemanova velkorysost vůči panu Forejtovi podle mého názoru může tkvět v prach obyčejném strachu, že by díky měření jedním metrem přišel o svého vodícího psa. Skutečnost, že na jiné úředníky, ale i politiky, u kterých se prokázalo, že u svého dosaženého vzdělání lhali, blahosklonnost uplatňována nebyla, pan prezident se siláckou přezíravostí slona v porcelánu, evidentně neřeší.

I v kontextu jeho vyhrožování, že ministry, u kterých bude postrádat kvalifikační předpoklady, Sobotkovi neschválí, si za názvem svého článku skálopevně stojím.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.