František Zwyrtek: Bude Klaus premiérem?

02.08.2013 9:01

Pokud vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru, není vyloučeno, že Miloš Zeman jako velký hráč na politické scéně nabídce pozici premiéra Václavu Klausovi.

František Zwyrtek: Bude Klaus premiérem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Důvodů by k tomu bylo hned několik. Oba jsou nejvýraznějšími osobnostmi polistopadové éry. Oba mají zkušenost se zradou ve vlastních řadách (Klaus Sarajevský atentát, Zeman první prezidentskou volbu). Oba se musí dívat s utrpením na snahy kinder managementu svých bývalých stran. ODS míří ke dnu, ČSSD je rozpolcená na dvě skupiny. Klaus a zeman by tak mohli po letech opět ovládnout politickou scénu – lepší konec svých politických kariér by si nemohli přát. Zeman by navíc jmenování Klause premiérem vzal vítr z plachet pravicovým stranám ve sněmovně, protože není pravicovějšího symbolu než právě Klaus.

Proti tomu by nezvedla ruku ani Miroslava Němcová, o dalších politicích ODS nemluvě. Jmenováním Rusnoka dosáhl Zeman polarizaci a tím oslabení v ČSSD, jmenováním Klause by definitivně pohřbil ODS. A cesta pro jeho Zemanovce je vydlážděná. Pokud tedy se nedá upřít novému prezidentovi síla prosadit si svou, není jmenování Klause premiérem vůbec hloupý nápad, a není to ani tak nereálné, jak by se zdálo. Řevnivost je evidentně zapomenuta, a staří pánové mohou dostat chuť ukázat těm svým mladým, kteří je zradili, jak se dělá velká politika. A může se jim to podařit. Zkrátka osobně bych tipoval, že Václav Klaus tím premiérem nakonec bude. Protože Miloš Zeman hraje politiku jako šachy – vždy ví několik tahů dopředu. A jak je vidět, nikdo není schopen ho přehrát.

František Zwyrtek
předseda hnutí NEZÁVISLÍ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

12:12 Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

Představitelé deseti zemí NATO souhlasí s tím, že Ukrajinská armáda může jejich rakety delšího dolet…