Glosa Ivo Valenty: Komunistická Evropa

06.12.2020 21:31

KOMUNISTICKÁ EVROPA Budeš poslouchat? Tak dostaneš peníze. Máš svůj vlastní názor? Pak si o nich nechej jen zdát. Tak by se zjednodušeně dal popsat postup EU, která zvažuje odříznutí Polska a Maďarska od koronavirové pomoci, čímž by tyto země připravila o miliardy EUR.

Glosa Ivo Valenty: Komunistická Evropa
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

V čem je problém? V dohodě o budoucí podobě unijních financí. Právě Polsko totiž požaduje záruky a vysvětlující prohlášení, týkající se souvislosti mezi vyplácením peněz z EU a dodržováním principů právního státu. Zjednodušeně chce záruky, že podmínka dodržování právního státu nebude využívána k vyvíjení tlaku na členské státy v jiných oblastech, než je správné využívání peněz z evropských fondů. A EU než by tyto záruky zemím dala, raději zvažuje jejich odříznutí od pomoci. Jde opravdu o hodně peněz, a tak například Polsko už pod tlakem ze svého názoru mírně ustupuje.

Opravdu mi to připomíná bývalé komunistické schéma. EU se dostala do stavu, kdy už není postavena na demokratických základech a nerespektuje názory členských států. Zkrátka úředníci v Bruselu něco vymyslí a ten, kdo neposlechne, je bez peněz. Takové jednání rozhodně není férové, a už vůbec není v souladu s evropskou myšlenkou rovnosti a svébytnosti jednotlivých zemí.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a exsenátora Iva Valenty

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla