Hana Prokšová: Co vede suchovod?

24.01.2015 18:22

Nezastírám, že jsem technicky poměrně nezpůsobilý člověk. Než bych zjistila, proč se mi na pracovním počítači nenačte můj profil, mám-li počítač připojen k internetu, již několik let se každé ráno vplazím pod stůl a kabel vytahuji a po probuzení onoho stroje opět zapojuji. Tím snad bylo učiněno zadost osobním přiznáním a teď už pravděpodobně čtenáře nepřekvapí, že mě suchovod zaujal nejen jazykově, ale i prostě a jednoduše fakticky.

Hana Prokšová: Co vede suchovod?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hasící přístroj

Nápis suchovod se skví na různých tajemných skříňkách na zdech hledících do ulice i v budovách, nezřídka je ve spojení požární suchovod a má i svůj vlastní červenobílý znak s typickým H jako hydrant a S pod ním, případně s pouhým S. Co se za dvířky skříněk skrývá, mi – a věřím, že nejen mně – bylo záhadou. Realita byla o něco sušší než mé představy – suchovod je požární potrubí, kterým se v případě požáru může do budov, zejména výškových, přivést voda namísto užití požárních hadic. Jak ale toto nesporně užitečné zařízení přišlo ke svému jménu?

Předlohou pro vytvoření tohoto označení bude s vysokou pravděpodobností vodovod. To je složenina nevlastní, utvořená z kořenů vod- od voda a vod- od vodit/vést a spojovacího morfému -o-. Podobné je ropovod, plynovod, parovod, teplovod nebo i pivovod. Voda, ropa, plyn, pára i pivo se vést odněkud někam dají, jsou to substance kapalného či plynného charakteru, u teplovodu se teplo se dá chápat jako teplý vzduch, se suchem je to složitější, protože sucho obecně žádné určité skupenství nemá. Suchý může být vzduch, tedy vzduch zbavený do jisté míry vlhkosti, ale suchovod jako takový není zařízením, které by z jednoho bodu do druhého vedlo suchý vzduch. Suchovod de facto nevede po většinu času nic a je využíván pouze výběrově pro vedení vody, je tedy jakýmsi příležitostným vodovodem, většinou ale ne-něcovodem. Běžné slovníky češtiny výraz suchovod vůbec neuvádějí, v Českém národním korpusu ovšem tak ojedinělý není. Technický slovník naučný obsahuje s analogickým významem pouze heslo požární potrubí, které je zřejmě jako víceslovné méně výhodné. Důvody pro vytvoření slova suchovod tedy spatřuji dva, jednak snahu po úspornosti vyjádření, jednak snahu po analogii se zažitým výrazem vodovod.

Možná někoho ke všem jmenovaným -vodům napadl ještě výraz chámovod. Slovník spisovného jazyka českého u něj uvádí velmi podrobnou definici „trubice odvádějící sperma (chám) z nadvarlete skrze žlázu předstojnou do trubice močové", a dokonce i synonymum semenovod. Tematicky jsme už v trochu jiné oblasti, jazykově jde ale o tentýž slovotvorný princip – něco-vod. Vzpomenete si na další -vody?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.