Ivan Bednář: Babišův bulík

03.08.2012 20:09

V jedné české televizi je pořad, který se jmenuje Babicovy dobroty, ve kterém známý kuchař vaří skvělá jídla. V tom případě se ale spíš jedná o Babišovy trampoty.

Ivan Bednář: Babišův bulík
Foto: ANO 2011
Popisek: Andrej Babiš

O politickou kuchyni, ve které miliardář Andrej Babiš vaří jedy. Postup Babiše je podobný tomu Babicovu, který proslul hláškami jako „všichni víte, že dobrý guláš uděláte, jen když máte dobré hovězí a hodně cibule. Ale když nemáte hovězí, dejte tam třeba vepřové, a když není vepřové, dejte tam třeba kuřecí. Ale dobrý guláš uděláte i bez masa a bez cibule, jak jsem slyšel…“ Podobné kejkle provozuje v politice Andrej Babiš.

Babiš hledal šéfa svého hnutí ANO 2011. A když ho nenašel, zvolil se do čela hnutí sám. Do svého podnikatelského projektu vytvořit politickou stranu, která by uspěla ve volbách, už Babiš nasypal téměř dvacet milionů. Kandidáti do Senátu dostanou od Babiše jeden a půl milionu. Jeden z nich, advokát Milan Hulík, ale tvrdí, že dostal miliony dva.

Zatímco Vít Bárta svůj byznys plán před veřejností tajil, Babiš se už nestydí a veřejně prohlašuje, že jde o podnikatelský projekt. To ostatně potvrzuje i advokát Milan Hulík v dnešním (pátek 3. 8. 2012) rozhovoru v Mladé frontě Dnes. „Babiš to založil, Babiš to řídí, Babiš to financuje,“ říká Hulík.

Hulík bude za Babiše kandidovat do Senátu. Je zajímavý kandidát. Tvrdí o sobě, že je přesvědčený antikomunista. Komunistická minulost Andreje Babiše mu ale nevadí. Tedy nevadí mu po té, co od Babiše dostal dva miliony na kampaň. Dřív mu vadila. „Vždycky jsem si říkal,“ uvádí Hulík ve zmíněném rozhovoru,“ že je to bolševickej miliardář.“  

Jak došlo ke změně Hulíkova názoru? „Vyrazil jsem za ním na Čapí hnízdo,“ vypráví bajkář Hulík,“a zjistil jsem, že je to sympatický chlap.“

Kdysi Hulík hájil u bolševického soudu disidenty. Dnes mu kupodivu nevadí ani Babišova estébácká minulost. „Řekněte mi, s kým mám jít bojovat proti korupci?“ táže se řečnicky Hulík. V tom má Hulík jasno. „Moji antikomunističtí přátelé nic nemají, a Babiš mi dá dva miliony.“

Panebože na nebesích! Bojovník proti korupci ještě ani nezačal, a už se nechal zkorumpovat.

Podle vlastních slov nechce prý Hulík dělat politickou kariéru. A tak vytáhl do boje – za vlastní senátorské křeslo. Babiš mu dal dva miliony, a nic prý za to nechce. Nekladl si prý žádné podmínky a Hulík mu údajně není ničím zavázán. Ty dva melouny mu dal Babiš z čistého altruismu. Nic za to nepožaduje.

Zatím.

Svět je plný paradoxů. Mám pocit, že nejvíc paradoxů je na české politické scéně. Bárta, Škárka, Babiš, Hulík. A novináři se zalykají blahem. Jako svého času velebily Johna a Věci veřejné, jako kdysi velebily knížete a jeho polepšeného hajného Kalouska, tak teď velebí Babiše a jeho bulíka.

Ne, to není překlep.

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ivan Bednář

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…