Ivan David: Co je u Leyenů doma, to se počítá

14.11.2022 7:34 | Komentář

Deník WELT se opakovaně zabývá podnikatelskými aktivitami „rodinné firmy“ předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Ivan David: Co je u Leyenů doma, to se počítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivan David

Elke Bodderas napsala následující text, který překvapí mnohého čtenáře, znalého zásad Ursuly von der Leyenové ohledně transparentnosti, boje proti korupci a evropských hodnot celkově. Ovšem, ehm, pouze v Maďarsku a dalších neoblíbených státech evropské „císařovny“. Předkládám článek v plném znění:

„V Evropském parlamentu se momentálně diskutuje o podnikatelských aktivitách manžela předsedkyně Evropské komise. Týká se přidělování grantů. Von der Leyen nedávno rezignoval na kontroverzní mandát v dozorčí radě.

26. října tohoto roku poslala Italka Francesca Donato, nezařazená poslankyně Evropského parlamentu, výbušný dopis Kathleen van Bremptové, předsedkyni zvláštního parlamentního výboru „pro věci covidové“. Téma: "Podnikání manžela předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové", Heiko von der Leyena. Mluvilo se o „nemorálních aktivitách“ a „choulostivých zprávách“, které o něm kolují.

Důvod: události v souvislosti se zaměstnáním 67letého internisty jako lékařského ředitele americké společnosti Orgenesis specializující se na genovou a buněčnou terapii. Donato ve věci přidělování finančních prostředků pro firmu Orgenesis vznesla otázku, zda je vše v pořádku. Ještě větší otázka zní: Hodí se aktivity Heika von der Leyena ve farmaceutickém průmyslu k pozici jeho manželky? Diskuse nabrala na rychlosti poté, co Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v polovině října oznámil, že prošetřuje dohody EU o vakcínách. V centru pozornosti je šéfka Evropské komise von der Leyenová, která za nic na světě nechce prozradit, co je v SMS zprávách, které si vyměňovala se šéfem Pfizeru Albertem Bourlou před podpisem miliardové smlouvy.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Pokud jde o Heiko von der Leyen, ten pracuje pro Orgenesis od roku 2019 – nejprve jako vědecký poradce, od roku 2020 jako lékařský ředitel. Stejně jako Pfizer se i Orgenesis podílí na výzkumu mRNA, který je základem například pro nové vakcíny proti covidu. Von der Leyen, bývalý profesor na univerzitě v Hannoveru, je považován za specialistu na klinické studie a jeho nadšení pro „virtuální biotechnologické společnosti“ bylo v průmyslových kruzích zaznamenáno už před lety.

Von der Leyen měl vždy „v oku“ malé, rychle rostoucí společnosti, které získávaly rizikový kapitál. Ty obvykle začínají s jedním nebo dvěma partnery, najímají si externí konzultanty a také outsourcují laboratorní práce.

Zdá se, že tento obchodní model nyní sleduje i jeho americký zaměstnavatel – například založením společnosti Orgenesis Italia před pouhými deseti měsíci v italském Udine, která mohla v červnu ohlásit vskutku zdařilou akci: účast v nadaci pro genovou terapii a léky vývoj s technologií RNA na univerzitě v Padově, který je dotován z fondů EU. Přesněji: z unijního fondu Corona recovery do Padovy přiteklo 320 milionů eur a část z toho – kolem 383 000 eur – šla přímo do Orgenesis Italia. Člen dozorčí rady nadace: Heiko von der Leyen.

V polovině října italské regionální noviny "Corriere del Veneto" zveřejnily toto „zapletení“, poslankyně Francesca Donato následně napsala svůj ohnivý dopis a další média - včetně WELT AM SONNTAG - začala zkoumat aktivity Heika von der Leyena. Tyto noviny se zeptaly nadace, jaké má úkoly. Odpověď: Němec už není členem dozorčí rady. Nebyl uveden důvod. Kdy odešel? 26. října, v den, kdy Donato odeslala zmíněný dopis.

Komise EU tyto noviny informovala: „Podle našich informací byla činnost Heiko von der Leyena v dozorčí radě od počátku zamýšlena jako dočasné řešení.“ Prý jej Nadace pro genovou terapii přijala jako svého partnera výlučně pro jeho odbornost v oboru genové a buněčné terapie.

Olivier Hoedeman z nevládní organizace Corporate Europe Observatory, která se zasazuje o transparentnost vlivů na politiku EU, přesto situaci kritizuje. "Pozice Heiko von der Leyena v Padovské univerzitní nadaci v době udělení financování nese riziko střetu zájmů," řekl Hoedemann tisku.

Protože je manžel předsedkyně Komise, „není moudré, aby Heiko von der Leyen převzal oficiální vedoucí roli v projektu s tak rozsáhlými fondy EU“. V dopise poslankyně Donatové předsedkyni výboru Covid stojí: "Je zjevně neetické, aby manžel předsedkyně Komise hrál značnou roli ve správě části těchto prostředků na financování výzkumu pro skupinu známých nadnárodních farmaceutických společností, mezi které patří i samotná Orgenesis."

René Repasi, poslanec Evropského parlamentu za německou sociální demokracii (SPD), označil proces za „problematický“: „Byla tato společnost vybrána proto, že je to nejlepší společnost v oblasti výzkumu, na který se používají finanční prostředky, nebo proto, že pan von der Leyen je tam lékařským ředitelem?“ Expert na evropské právo Repasi také považuje za „pozoruhodné“ „že se společnost Orgenesis objevuje v dalších podobných projektech“.

Od té doby, co von der Leyen nastoupil do Orgenesis jako lékařský ředitel, vznikly v EU nejméně čtyři pobočky této firmy, z nichž některé získaly granty v hodnotě milionů. Například v listopadu 2021 řecká vláda slíbila finanční injekci „až 32 milionů eur“ do společného podniku, který Orgenesis podle Bloombergu uzavřel s biotechnologickou společností Theracell.

I v Nizozemsku byli lidé ochotni firmě pomoci. V rámci financování od konsorcia biotechnologických společností a univerzit putovalo 1,2 milionu EUR do Mida Biontech, 100% dceřiné společnosti Orgenesis. A Orgenesis nyní provozuje také pobočku v Německu, založenou v březnu 2021. Generálním ředitelem je von der Leyen, sídlo společnosti je v nejvyšším patře pětipatrového bytového domu v Mnichově-Schwabingu. Jak jdou obchody? Nikdo tam nechce mluvit. Z obchodního rejstříku vyplývá, že německá pobočka zatím žádné tržby neeviduje.

Společnost neodpověděla na podrobné otázky o aktivitách americké mateřské společnosti a evropských poboček, ani Heiko von der Leyen se nevyjádřil. Mluvčí komise EU uvedl, že pouhá skutečnost, že společnost, která zaměstnává manžela vysoce postavené komisařky, dostává unijní a národní dotace, „obecně nevytváří střet zájmů“.

Potud WELT. Nejjednodušší shrnutí celé situace se dá popsat latinským příslovím, naznačujícím, že dvojí metr je starý jako lidstvo samo: „Quod licet Iovi, non licet bovi.“ Aneb dodržování pravidel platí jen pro nevyvolené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…