Ivan Hoffman: Obrana exportu

07.09.2014 22:36

Pokud chceme od politiků, aby stát spravovali s péčí dobrého hospodáře, pak těžko můžeme mít premiérovi a vládě za zlé, jejich nechuť k protiruským sankcím. V případě strojírenství se jedná o miliardy vyhozené oknem a o ztrátu trhu, na který můžeme do budoucna zapomenout.

Ivan Hoffman: Obrana exportu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Bohuslavu Sobotkovi a jeho ministrům sice přímo nehrozí, že by mohli dostat způsobenou škodu k úhradě, ale politickou odpovědnost nesou a s politickými důsledky u voleb počítat musí.

Potíž se sankcemi je především v tom, že neplní deklarovaný smysl a zatím se jeví jako svého druhu masochismus, kdy EU kvůli nespokojenosti s vývojem na Ukrajině trestá sama sebe. Výzvy k jednotnému postupu s ostatními unijními partnery, které se ozývají na premiérovu adresu, jsou výzvami, abychom netrhali partu, i když víme, že společná pozice je vadná. Dilema, které politici řeší je ovšem složitější, než jestli mají vyskočit z okna jen proto, že tak činí i druzí.

Vše nasvědčuje tomu, že blízká budoucnost bude patřit destrukci. Rusko je zjevně pro Západ zajímavější jako nepřítel, než jako partner. Sobotkovi jako by Američané zapomněli říct, že zbytečně řeší nějaké ty drobné miliardy ve strojírenství v situaci, kdy se odepisují bilióny a připravuje pořádně studená válka, které je psychologicky třeba, aby lidé akceptovali restart systému, který je finančně v koncích a stydí se to o sobě říct.

Vzepřít se jednotně vedené eskalaci napětí, což je pravým smyslem sankcí proti Rusku, není postoj nekolegiální s partnery, nýbrž postoj vlastně naivní. Český premiér ani česká vláda nemají sílu změnit trend, který zvolilo NATO a EU.

Do průšvihu míříme s ostatními bez ohledu na to, zda zvedneme ruku pro sankce, anebo ne. Kdyby ovšem nakonec měl Bohuslav Sobotka kuráž sankce proti Rusku odmítnout, či rovnou vetovat, bylo by to gesto v duchu nejlepší Havlovské tradice, kdy Václav Havel na námitku, že vzdorovat přesile nemá smysl, odpovídal: Má to smysl. Jenomže to už se nebavíme o exportu, ale o pokusu udržet mír. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.