Ivan Hoffman: Rozzlobení horníci vs. Bakala

22.09.2013 11:55

Existuje fotografie rozesmátého miliardáře Bakaly, jak si vyšňořen za horníka zblízka prohlíží svůj byznys. Horníky si ale nejspíše nezískal, soudě podle výmluvné poznámky jednoho z nich, že by měl být zavřen, až zčerná. To se panu Bakalovi nestane a ani mu nehrozí, že by jako jeden z tisícovky nejbohatších lidí na této planetě musel pracovat, a dokonce se přitom zašpinit jako horník.

Ivan Hoffman: Rozzlobení horníci vs. Bakala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Horníci jsou pro Bakalu zajímaví, dokud z jejich práce bohatne. Doplácet na ně nemá zapotřebí. Když už se rozhodne někoho sponzorovat, upřednostňuje před černými upocenými havíři politické strany. Naposledy to byly ODS, TOP-09 a Věci veřejné. Je-li pak pan Bakala ochoten na někom prodělávat, budou to spíše novináři v jeho médiích, než horníci v jeho dole, anebo nájemníci v jeho bytech.  

Horníci mají smůlu a to rovnou dvojnásobnou. Nepomůže jim Bakala, protože ho jako kapitalistu logicky zajímá pouze vlastní zisk. Nepomůže jim ale ani stát, protože nejsou státními zaměstnanci. Právě proto, aby jim nemusel pomáhat, je stát i s uhlím prodal Bakalovi.  

Co se aktuálně děje kolem OKD není jenom téma pro ekonomy, kteří mudrují nad vývojem cen surovin a pohybem kurzů na burzách. Nyní je také pravá chvíle k diskusi o takzvané společenské odpovědnosti firem, neboli ochotě boháčů zohledňovat v honbě za ziskem i sociální či ekologické aspekty jejich byznysu.  

Zkušenost s Bakalou dává za pravdu těm, kdo na společenskou odpovědnost firem nevěří. I obyčejnému havíři bez vysokoškolského titulu je jasné, že zatímco my se Bakalovi hodíme, nám je Bakala k ničemu. Není z něj společenský užitek. V rovnici o privatizaci zisků a socializaci nákladů jsou role jasně rozděleny. Bakala je zde od toho, aby vydělával peníze, státu přísluší vyplacení podpor horníkům, které už Bakala nepotřebuje. Tak to končí, když politici místo na rozum vsadí na ideologii. Místo osvíceného uhlobarona zde mají rozzuřené horníky.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …