Ivan Hoffman: Valtr Komárek

19.05.2013 14:02

To nejdůležitější o Valtru Komárkovi řekl Valtr Komárek sám v dokumentu české televize třináctá komnata. Jednoho dne uprostřed války se jako desetiletý dověděl, že lidé, které měl za své rodiče, jej adoptovali a ve skutečnosti je žid s perspektivou koncentračního tábora.

Ivan Hoffman: Valtr Komárek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Vše, co nyní zmiňují o Komárkovi životopisy a nekrology, má své kořeny v tomto jeho dětském dramatu. Valtr Komárek žil s vědomím, že život není nic samozřejmého. Žil s pocitem dluhu vůči lidem, protože jen díky lidské obětavosti přežil. A v kritických chvílích svého života si byl vždy vědom, že otázka zda mluvit, anebo mlčet, není v jeho případě jen otázkou přesvědčení, ale také otázkou života a smrti.

Valtr Komárek je ve vzpomínkách všech, kdo ho znali, laskavým, tolerantním a veskrze pozitivním člověkem. Přesně tyto vlastnosti ovšem v politice představují hendikep. Komárek se po listopadu 89 stal populárním ekonomem, který přesvědčil veřejnost, že nás čeká skvělá budoucnost. Ve chvíli, kdy jeho bývalí kolegové z prognostického ústavu prosadili ekonomickou reformu založenou na privatizaci, kterou Komárek od první chvíle považoval za loupež za bílého dne, stáhl se do ústraní. Nešel s Klausem do střetu, jako nešel po šedesátém osmém do střetu s Husákem. Znal své možnosti, věděl, kdy nelze vyhrát a věděl, že nesmí prohrát.

Lidé z prognostického ústavu, o kterých Komárek ve zmíněné třinácté komnatě konstatuje, že ho zradili, na něj dnes vzpomínají přátelsky, uctivě, dokonce s láskou. Je to přízračné: zrádci, kterým ani nedošlo, že zradili, protože zrazený si výčitky nechal pro sebe. Nebylo to proto, že by mu chyběly argumenty. Důvodem bylo, že v konfrontaci s mocí, co jde za svým přes mrtvoly, se stal židovským dítětem, které ve snech děsí šibenice.

Kdosi řekl, že Valtr Komárek byl spíše vizionář, než ekonom. Je-li to pravda, pak je nám třeba vizionářů místo ekonomů. Také se v těchto dnech říká, že Valtr Komárek bude chybět. Pravda ale je, že jako špatné svědomí politiků, kteří mluví nad jeho rakví, zde zůstane. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …