Jakub Červenka: Navyšování sazeb není na pořadu dne

30.04.2018 17:56

Okénko trhu

Jakub Červenka: Navyšování sazeb není na pořadu dne
Foto: pixabay.com
Popisek: Analýza - ilustrační foto

Spotřebitelská inflace v Německu v dubnu oslabila na 1,4 % meziročně. Meziměsíčně hladina spotřebitelských cen dokonce poklesla o 0,1 %. Odhad trhu pro obě hodnoty ležel o desetinu procentního bodu výše a zpomalení růstu cen tak nebylo obecně očekáváno. Výsledek podpoří opatrný režim Evropské centrální banky, která se zatím příliš nemá k ukončování kvantitativního uvolňování (QE) a na svém posledním jednání ani jasně nespecifikovala kdy QE ukončí. Otázkou je, jestli slabší dubnový výsledek inflace v Německu dočasným výkyvem, nebo známkou začínajícího hlubšího trendu. Přestože jede německý trh práce na plné obrátky, expanze průmyslu již začíná zpomalovat. Nicméně podle výroků guvernéra M. Draghiho z minulého týdne jsou obavy o hospodářský růst eurozóny zatím zbytečné. Pokud konec QE nepřijde v září, do konce roku se určitě dočkáme.

Opačným směrem se vydala březnová statistika měnověpolitické inflace podle PCE deflátoru v USA. Cenová hladina měřena podle výdajů na osobní spotřebu vzrostla o 2 % meziročně, čímž dosáhla dvouprocentního inflačního cíle americké centrální banky. Přestože je zřejmě ještě brzy na to očekávat americkou inflaci vysoko nad dvěma procenty, měnověpolitická rada Fedu s největší pravděpodobností brzy znovu navýší klíčovou úrokovou sazbu do pásma 1,75 % – 2,0 %. Příští jednání americké centrální banky je sice již tuto středu, ale podle našeho názoru si rada utahování měnových podmínek schová až na červen. Pravděpodobnost navýšení sazeb v červnu podle Fed funds futures je dnešním dnem na 89,1 %.

Ve středu vychází předstihový indikátor PMI ve výrobě v ČR za měsíc duben. Podle našeho názoru meziměsíčně poklesne na 56,7 bodů. Oproti lednu by se jednalo o pokles o více než tři body. Přesto hodnota vysoko nad 50 bodů stále znamená solidní meziměsíční zlepšení podmínek v českém průmyslu, ačkoli o něco pomalejším tempem.

Ten samý den se také dozvíme první odhad růstu HDP v eurozóně za první čtvrtletí. Podle trhu zpomalí o 0,2 p.b. na 0,4 % mezičtvrtletně a 2,5 % meziročně.

Ve čtvrtek bude ekonomickým zprávám dominovat měnověpolitické jednání ČNB. Navyšování sazeb není na pořadu dne, a tak hlavní pozornost strhne nová makroekonomická prognóza centrální banky. Zejména prognóza inflace by se měla dočkat revize dolů.

Jestli pomalejší tempo růstu cen v Německu znamená také zpomalení inflace v celé eurozóně, se dozvíme ve čtvrtek. Podle RBI i trhu růst spotřebitelských cen zůstane na 1,3 % meziročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…