Jakub Charvát: Miloš Zeman v duelu nebyl schopen vysvětlit původ peněz na kampaň

09.01.2013 10:20

Komentář politologa k duelu Fischer-Zeman

Jakub Charvát: Miloš Zeman v duelu nebyl schopen vysvětlit původ peněz na kampaň
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: V divadle Rock opera Praha se předtáčel duel prezidentských kandidátů Jana Fischera a Miloše Zemana

Debata na TV Nova neměla jasného dominantního aktéra, který by v ní získal převahu. Ve srovnání s debatou na TV Prima minulý týden byli oba diskutující bojovně naladěni. Diskuse se týkala jak průběhu prezidentské kampaně, tak předchozího politického působení obou kandidátů.

Po pomalejším rozjezdu nakonec Jan Fischer dokázal zareagovat na obvinění, která vůči němu a jeho vládě Miloš Zeman vznesl, například na rozhodnutí ministryně zdravotnictví z Fischerovy o fúzi zdravotních pojišťoven či na slevy získané při koupi volební inzerce. Tvrzení Fischera, že všichni kandidáti inzerují u MAFRY za naprosto stejných podmínek, potvrdil dnes odpoledne na debatě prezidentských kandidátů pořádané MF Dnes a idnes.cz šéfredaktor Robert Čásenský.

Miloš Zeman ale na druhou stranu nebyl schopen vysvětlit několik nejasností ohledně své kampaně. Nedokázal například věrohodně vysvětlit původ peněz, které obdržel na svůj transparentní účet. Reakcí Zemana bylo, aby se moderátorka přišla podívat do kanceláře, což ale není znak transparentnosti, protože tím ten údaj o původci peněz zůstává pro širokou veřejnost i nadále nečitelný. Stejným způsobem již během dne reagovala Zemanova kancelář na výzvu Tomáše Hanáka.

Miloš Zeman zúročil zkušenosti z 20letého působení v politice, kdy absolvoval možná i stovky duelů a potvrdil, že je schopný rétor v televizních politických debatách. To se patrně odrazilo na hlasování diváků TV Nova, které dopadlo 65:35 % ve prospěch Zemana. Pokud by se ale diváci zamysleli více nad obsahem sdělení obou kandidátů než nad jejich formou, dá se předpokládat, že by hodnocení dopadlo jinak.

Mgr. Jakub CHARVÁT
Metropolitní univerzita Praha, o.p.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…