Jakub Kopřiva: Z. Žák trafikantem?

10.09.2013 9:43

Veřejný dopis ministru dopravy Žákovi

Jakub Kopřiva: Z. Žák trafikantem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák.

Pane ministře,

reaguji na Vaše vyjádření v dnešním časopisu Týden, jež bylo obsaženo v článku „Žákova dopravní válka“. V tomto článku jste, mimo jiného, uvedl, že „..můj post“ na Ministerstvu dopravy „…byl pouhou trafikou…“. Podobným způsobem jste o mně hovořil do médií přesně před měsícem, když jste mne odvolával.

Tehdy jsem byl ochoten vše přehlédnout, má ochota se nechat od Vás urážet však je již u konce. Volím proto tento prostředek, veřejný dopis spojený s výzvou, jak ostatně učinila zhruba před třemi týdny nějaká kolegyně z rezortu dopravy – nemám co skrývat a na rozdíl od ní se hodlám pod svůj dopis podepsat.

Tedy ponejprve k oné „mojí trafice“. Svým způsobem máte pravdu, nějaká podobnost s trafikou by tu byla. Můj pracovní den na ministerstvu pravidelně začínal v 6 hod. ráno, leckdy i dříve, a nezřídka končil po 21. hodině večerní. V trafikách bývávají podobně, musejí ráno přijmout noviny, aby je mohli od šesti prodávat, až do noci v trafikách zůstávají, neb musejí vyprodat odpolední a večerní tisk a provést vyúčtování. To je však jediná podoba, nic víc. Nebudu tu ale s Vámi polemizovat o tom, zda jsem pro rezort dopravy přínosem byl či nikoliv, to nechť posoudí ostatní kolegové z řad zaměstnanců rezortu. Vzhledem k tomu, že Vy se chováte způsobem, za který by se obyčejný, civilizovaný člověk styděl, nezbývá mi nic jiného, než připomenout skutečnosti Vás se týkající, na které se spíše sluší zapomenout. Řekl jste si o to ale sám, protože Vašeho nechutného chování mám již dost nejen já.

Rád bych Vám předestřel, co je trafika a připomněl, kdo se dlouhá léta beze studu jako trafikant choval. Kdysi dávno jste býval generálním inspektorem Drážní inspekce. Psal se rok 2006 a ministr Šimonovský nechal hospodaření Drážní inspekce pod Vaším vedením zkontrolovat ředitelkou odboru kontroly a auditu Ministerstva dopravy Kubaštovou (která je stále ve své funkci). Bylo zjištěno a konstatováno opakované zásadní porušení pravidel pro hospodaření s majetkem státu, zejména časté používání služebních automobilů, které tankovaly i v jiných místech, než kde podle oficiálních výkazů měly být, Vaše dlouhotrvající jazykové pobyty v zahraničí, kdy stát utrácel statisíce korun za to, abyste se jazykově vzdělával, přitom jste nikdy žádnou zkoušku neabsolvoval, tři měsíce jste zadržoval bratru 300 tisíc, které jste měl vyúčtovat zaměstnavateli. Také jste si opakovaně nechal proplácet doklady z reprefondu (některé z nich byly prokazatelně pozměněné) a takto by se dalo pokračovat. Následovalo nevyhnutelné: Vaše odvolání z pozice a patrně při Vaší osobní zodpovědnosti za tyto chyby měl následovat i vyhazov z Drážní inspekce. Nestalo se tak, byl Vám ponechán jakýsi pracovní úvazek i nadále. Na Drážní inspekci je dobře známo Vašeho chování typu „býval jsem generální inspektor, zákoník práce pro mě neplatí, dělám si, co chci, a ostatní mě musí pořád poslouchat“ – zejména k bývalým podřízeným jste se choval nevybíravým způsobem, neboť již za Vás odmítali plnit Vaši agendu (vyplňování všelijakých výkazů). Byl jsem přímým účastníkem řešení situace, kdy jste vjel služebním osobním automobilem Drážní inspekce do zákazu vjezdu, zaparkoval jste přímo pod značkou zákazu zastavení. Po zásluze na toto nezákonně stojící vozidlo byla strážníky nasazena botička a bylo zapotřebí jednak zaplatit Městské Policii manipulační poplatek, jednak uvést totožnost pachatele přestupku, aby mohl být potrestán. Onehdy jste se odmítl „z politických důvodů“ ke svému přestupku přihlásit, stejně tak jste odmítal zaplatit manipulační poplatek spojený s montáží a demontáží botičky z vozu, a přímo jste si na ostatních zaměstnancích Drážní inspekce z titulu své funkce „bývalý generální inspektor“ vynucoval, ať Vaše flagrantní porušení předpisů vyřeší za Vás. Vzhledem k Vaší ostudné aktivitě nezbylo nic jiného, než aby vozidlo šel vyzvednout a poplatky zaplatil jiný zaměstnanec Drážní inspekce, a to z odpovědnosti k ní. Pro ucelenost uvádím, odkud mám poznatky z výše uvedené kontroly na Drážní inspekci: V březnu 2011 se na mne coby ředitele legislativně právního úseku Ministerstva dopravy obrátila znovu již uvedená ředitelka Kubaštová se svou podřízenou Pospíšilovou s žádostí o konzultaci a předložila mi pracovní verzi protokolu o kontrole provedené na Drážní inspekci v roce 2011.

Mnozí také vědí, že jste na Ministerstvu dopravy až do roku 2009 bezdůvodně využíval kancelář č. 9, i když jste vůbec na ni neměl právo (dle Vašeho životopisu na webu Ministerstva jste pracoval na MD do roku 1997), odmítal jste ji opakovaně vyklidit a přitom jste nezaplatil obvyklé nájemné za dobu, po kterou jste neoprávněně a tedy i nezákonně užíval státní majetek.

Pane ministře, chtěl bych Vám touto cestou sdělit, že jste propásl dobrou příležitost mlčet. Sám jste se několik let choval jako trafikant a nezanechal jste za sebou ani za mák práce. Uvedené je o to závažnější, že se nyní snažíte napadat druhé. Pokud byste pokračoval v útocích na mou osobu, nezbude mi než celou věc řešit soudní cestou, přičemž výsledek je již nyní předvídatelný.

Vyzývám Vás tímto, abyste zanechal útoků, jež mne poškozují. Činím tak s plným vědomým toho, že sám jste se v minulosti projevoval jako lenivý člověk, který se staral jen o sebe sama. Račte v tom pokračovat, máte-li chuť, avšak nešpiňte u toho druhé.  Pokud byste snad pravdivost výše uvedeného chtěl zpochybňovat, jsem připraven k osobní konfrontaci za účasti tisku.

Lituji, že musím volit cestu otevřeného dopisu, ale nezbylo mi nic jiného, neboť mé pozvání k osobnímu setkání jste nevyužil.

Jakub Kopřiva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause