Jan Bokšay: Příčiny vzniku „Arabského jara“ nebyly jen politické

05.10.2015 9:56

Projevovalo se v zemích severního pásu Afriky a Blízkého východu. Jednou z významných příčin jeho vzniku byl prudký nárůst počtu obyvatel těchto zemí.

Jan Bokšay: Příčiny vzniku „Arabského jara“ nebyly jen politické
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlík z Afriky, ilustrační foto

Na to však přírodní zdroje ani ekonomiky dotčených zemí nebyly a stále nejsou dimenzovány.

Pokud by se například počet obyvatel Česka od roku 1980 do roku 2012 zvýšil na dvojnásobek, tak bychom byli v téměř stejné situaci jako Arabové z uvedených zemí. Tady i jinde platí pro lidi přírodní zákony.

Například takové kobylky se při relativně příznivých podmínkách rozmnoží tak, že se pak po spotřebování veškeré zeleně jejich početná hejna k určitému datu zvednou ze země a  vydávají se za potravou i do vzdálené ciziny. Tam samozřejmě při svém nadměrném množství způsobí rovněž přírodní i ekonomickou katastrofu.

Nyní můžeme pozorovat i v případě Sýrie, že prvotní impuls k nepokojům a ozbrojeným střetům byl rovněž z důvodu nadměrného růstu počtu obyvatel. V kombinaci se suchem a nízkým růstem ekonomiky bylo možné z vnějšku vyvolat boje mezi vládou a nespokojenci, kteří navíc měli oporu v zahraničních  žoldácích vyzbrojovaných americkými zbraněmi.

Podle statistických údajů z let 1970 až 1982 ze Statistické ročenky SNTL a údajů dostupných ve Wikipedii lze tyto skutečnosti porovnat a vyhodnotit:

Země:                  Datum 1:             Počet obyvatel:                               Datum 2:             Počet obyvatel:

Maroko                                1982                      20 mil.                                  2014                      37 mil.

Alžírsko                               1977                      16,9 mil.                              2008                      33,7 mil.

Tunisko                               1975                      5,5 mil.                                 2013                      11 mil.

Libye                                  1984                      3,6 mil.                                 2014                      6,2 mil.

Egypt                                  1976                      36,6 mil.                              2011                      82 mil.

Jordánsko                           1979                      2,1 mil.                                 2012                      6,5 mil.

Libanon                              1970                      2,1 mil.                                 2014                      4,6 mil.

Sýrie                                  1981                      9 mil.                                    2011                      22,9 mil.

Irák                                     1977                      12 mil.                                  2011                      32,8 mil.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.