Jan Bureš: Česko ve vleku eurozóny bohatne… Kde nejvíc?

16.04.2018 14:01

I když poslední čísla z eurozóny “neoslňují”, čeká nás další silný rok - bude se jednat již o pátý rok v řadě, kdy se růst eurozóny bude blížit nebo překoná dvě procenta. Z příznivé situace těží i Česko, které v posledních čtyřech letech eurozónu v růstu navíc výrazně překonává.

Jan Bureš: Česko ve vleku eurozóny bohatne… Kde nejvíc?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Za poslední čtyři roky se HDP reálně (po očištění o cenový vývoj) v Česku zvýšil o necelých 15 %, zatímco v eurozóně o necelých 9 %. Paradoxní je, že za celé post-krizové období (posledních devět let) to není o moc vice. Z pohledu Česka je pak vždy otázkou “do pranice”, zda si na rychlý růst ekonomik dokáží sáhnout i domácnosti.

Podle hrubých čísel se zdá, že v zásadě ano. Zatímco nominální HDP (včetně růstu cen) od roku 2008 vzrostl o zhruba 18%, čistý disponibilní důchod domácností (tedy to, co lidem zůstane v peněženkách po odečtení daní a přičtení nejrůznějších podpor) stoupl o 17%. Čísla (v detailnějším členění) máme zatímm k dispozici do roku 2016, ale rok 2017 byl spíše ve znamení zlepšující se situace domácností.

Při pohledu do krajů je patrné, že čisté příjmy nerostou vždy a všem stejně. V posledních devíti letech relativně nejrychleji rostlo bohatství lidí ve středočeském, jihomoravském a libereckém kraji. Po přepočtení na obyvatele nám lidnatý středočeský kraj vypadne a vedle libereckého a jihomoravského kraje se čisté finanční příjmy nejvíce zvýšili lidem na Karlovarsku (viz grafy níže).

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …