Jan Bureš: Číslem týdne bude české HDP, překvapí vyšším výsledkem?

13.11.2017 10:54

Hlavní událostí tohoto týdne by měly být výsledky české ekonomiky (HDP) za třetí kvartál. Poslední čísla podle našeho nowcastu zvyšují šance na velice dobrý výsledek.

Jan Bureš: Číslem týdne bude české HDP, překvapí vyšším výsledkem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Pokud by viditelně překonal 5 %, byl by to pro ČNB důvod zamyslet se nad rychlejším růstem sazeb, než ukazuje poslední prognóza. Náš nowcast přitom ukazuje, že takové zrychlení ekonomiky můžeme klidně čekat - odhaduje za třetí kvartál růst 5,5% meziročně (viz graf).

Další růst sazeb “již” v tomto roce ovšem nehledě na silná čísla může být řadě centrálních bankéřů proti gustu. Ze zápisu z posledního zasedání jasně vyplynulo, že ČNB preferuje “postupný” růst sazeb. Bojí se, že by agresivnějším růstem sazeb dala koruně zelenou k výraznějším ziskům, které by inflaci nazpátek zadupaly do země. Současně i proto, že by mohly nepřiměřeně ohrozit finanční stabilitu - zadluženým podnikům a domácnostem by úrokové náklady vzrostly příliš rychle a mohly by proto mít problém se splácením svých závazků.

Na lepší čísla taky nemusí hned nutně reagovat super-pozitivně česká koruna. Po vyšší inflaci se jí nakonec nepodařilo zdolat 25,50 EUR/CZK a brzdit ji na začátku tohoto týdne může vyšší globální averze k riziku - index VIX vyskočil za poslední týden o 25 %. Kdyby ale ČNB začala po silných číslech připravovat trhy na růst sazeb v prosinci, těžko by korunu něco dokázalo zastavit…

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.