Jan Bureš: Devizové rezervy budou v Rusku vzácným zbožím

19.12.2014 17:56

Vladimir Putin ve svém výročním projevu znovu odmítl kapitálové kontroly, ale otevřeně přiznal, že Rusko bude muset počítat s delším působením sankcí Evropské unie a USA. To včera potvrdila i německá kancléřka Angela Merkelová, která odmítla, že by problémy ruského finančního sektoru mohly být důvodem pro zmírnění sankcí.

Jan Bureš: Devizové rezervy budou v Rusku vzácným zbožím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Rusko tak v nadcházejících měsících bude muset počítat s dalším tlakem na devizové rezervy, se kterými musí země podle svého prezidenta zacházet obezřetně. Finanční sankce Evropské unie a USA budou tlačit ruské podniky a banky ke splácení zahraničního dluhu - do konce roku 2015 je splatný zahraniční dluh v celkové hodnotě okolo 135 miliard dolarů. Ruské devizové rezervy jsou sice stále relativně vysoké (přes 370 miliard dolarů), ale rychle se tenčí. Od začátku roku se smrskly o více než dvacet procent. Navíc značná část z nich není jednoduše použitelná.Podle týdeníku The Economist je více jak 170 miliard dolarů rezerv vázáno v ruských státních fondech, které mají zainvestováno například na Ukrajině nebo v řadě ruských státních bank. Ruské podniky navíc z obavy, že sankce budou trvat delší dobu, mohou hromadit větší množství dolarů již nyní. Výhled výrazně zhoršuje padající cena ropy, která v příštím roce sníží příliv dolarů na účty podniků i vlády. A řada ruských dovozců se kvůli výrazné rozkolísanosti rublu připravuje na to, že za zboží ze zahraničí bude muset platit v dolarech. Z tohoto pohledu tedy začínají být dolarové rezervy o poznání vzácnější.

Jak to dopadne na eurozónu? Ruská recese může být v roce 2015 nepříjemná pro individuální podniky, ale neměla by výrazně dopadnout na eurozónu jako celek - podobně jako v Česku očekáváme, že ukradne z dynamiky růstu několik desetin procentního bodu, které by měl na druhou stranu v zásadě vykompenzovat pozitivní efekt levnější ropy. Tuto hypotézu podpořilo včera také další vylepšení německého indexu podnikatelské nálady Ifo.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…