Jan Bureš: ECB ještě nemá důvod chladit šampaňské

05.09.2013 10:12

Na dnešním zasedání ECB může být vcelku veselo. Prezidentu Mariu Draghimu hrají v posledních týdnech čísla do karet.

Jan Bureš: ECB ještě nemá důvod chladit šampaňské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dvě eura

HDP za druhý kvartál označkoval definitivně dno recese a poslední podnikatelské nálady (PMI) také potvrzují probíhající oživení. Na žádné velké oslavy to ale není. Ekonomická prognóza ECB nedozná velkých změn. Centrální banka tak bude dál v doprovodném komentáři trhy udržovat v domnění, že sazby zůstanou přikovány u nuly dlouhou dobu. Současně (i když o tom dnes nebude řeč) není zcela mimo hru další kolo LTRO (možná na konci roku 2013). Proč?

Je sice pravdou, že přicházející oživení stojí na daleko zdravějších základech než vzedmutí v roce 2010. Většina periferií dramaticky snížila závislost na zahraničních penězích (srovnala deficity běžného účtu) a zlepšování podnikatelských nálad je proto nejrychlejší v Itálii a Španělsku. Má to ovšem své háčky. Domácí poptávka ve většině periferií je a bude i nadále slabá - k obratu potřebuje zlomit negativní trend na pracovním trhu, a to bude trvat. Německá spotřeba se přitom stále drží na uzdě a nedokáže  slabé nákupy na periferiích vykompenzovat. Ve druhém kvartále stálo oživení v eurozóně především na útratách vlády, exportech a investicích (ty však rostly především v Německu). Domácí spotřeba mezitím stojí na místě a v dohledné době na ní nelze moc sázet. To činí z evropského oživení stále relativně křehkou věc.

Druhým problémem je pokračující propad úvěrů do podnikové sféry a snižující se bilance finančních institucí. Částečně kvůli slabé poptávce po úvěrech (řada podniků stále investice odkládá nebo je financuje z vlastních zdrojů), částečně kvůli rychlému navyšování kapitálové přiměřenosti v bankách v posledních měsících. ECB je na úvěrovou dynamiku relativně citlivá a těžko bude chtít za současných podmínek něco měnit na holubičí rétorice posledních měsíců.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.