Jan Bureš: Evropa roste nejrychleji za posledních šest let

01.08.2017 12:56

Eurozóna v druhém kvartálu opět šlápla na plyn a poprvé za posledních šest let růst překonal 2% (0,6%q/q; 2,1% y/y). I když ještě neznáme detailní strukturu růstu, je pravděpodobné, že za dobrým výkonem bude zejména domácí poptávka vezoucí se na výrazném vylepšení nálady na pracovním trhu.

Jan Bureš: Evropa roste nejrychleji za posledních šest let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Počet nezaměstnaných klesá nepřetržitě od roku 2013. V posledním roce ale vidíme, že se snižuje napříč celou Unií včetně zemí jako je Řecko. Tempo poklesu nezaměstnaných tak zrychlilo a za poslední rok se jejich počet snížil o více než 1,5 milionu lidí (o více než 10%). To je dobré jak pro průmysl, tak především pro maloobchod. Mezi jednotlivými členskými zeměmi sice zůstávají velké rozdíly, ale zdá se, že v tuto chvíli alespoň nijak citelně nenarůstají.

Na základě doposud zveřejněných měsíčních čísel navíc čekáme, že HDP může být nakonec revidováno ještě k vyšším úrovním (2,2%). Dobrá navíc soudě podle silných předstihových ukazatelů bude asi i druhá polovina roku a ECB pravděpodobně bude časem nucena revidovat v září svojí prognózu směrem vzhůru. A i proto může eurozóna překonat v růstu Spojené státy (viz gra níže). Ve světle silných výsledků eurozóny čekáme také slušný růst české ekonomiky, která by si mohla udržet tempo lehce pod 3%.

Na trzích by dnešní dobrá čísla neměla vzbudit výraznější rozruch, protože s nimi již značná část trhu počítala. V jejich světle ale euro zatím nemá moc důvodů mazat nedávné silné zisky.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…