Jan Bureš: Evropský průmysl překvapivě poklesl

12.08.2015 15:38

Průmysl v eurozóně v červnu překvapivě šlápl na brzdu a oproti květnu zpomalil o 0,4 % a to především kvůli poklesu výroby spotřebitelského zboží dlouhodobé spotřeby (pračky, ledničky, apod.). Meziročně ale zůstává dál v plusu (1,2 %) a dobrý výkon zaznamenal v souhrnu i za celý druhý kvartál. Je proto pravděpodobné, že souhrnná čísla za druhý kvartál ukáží další zrychlení ekonomiky eurozóny - odhadujeme na 1,4 % meziročně.

Jan Bureš: Evropský průmysl překvapivě poklesl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Červnové zpomalení zasáhlo většinu velkých členských zemí eurozóny včetně Německa, Francie a Itálie. Do střední Evropy ale nedolehlo a Česko, Polsko a Slovensko na konci druhého kvartálu naopak přidávaly plyn - všechny středoevropské ekonomiky zaznamenávají v průmyslu meziroční růst nad 5 %.

Výhled pro zbytek roku zatím ponecháváme pozitivní. Průmysl bývá během letních měsíců více rozkolísaný, ale solidní vývoj nových zakázek a podnikatelských nálad zatím dává důvod k optimismu.

K největším rizikům v tuto chvíli neřadíme Řecko, ale nově zpomalující čínskou ekonomiku. Pomalejší růst druhé největší světové ekonomiky může dopadnout negativně především na zakázky německých vývozců. Nijak příjemné pro ně také nebude startující oslabování čínského yuanu, které se jim negativně promítne do tržeb. Slabší Čínu ale v tuto chvíli podle našeho názoru zvládne vykompenzovat zrychlující domácí poptávka a dobrá kondice amerického spotřebitele.

Jan Bureš, Hlavní ekonom Poštovní spořitelny


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla