Jan Bureš: Mentální posun v ČNB aneb Jak se koruna popere se čtvrtečním rozhodnutím

31.07.2018 11:10

I když se koruna za poslední měsíc trochu vzpamatovala z předprázdninových výprodejů, stále zůstává o více než tři procenta slabší oproti poslední prognóze centrální banky. Dokáže ji ČNB pomoci svým čtvrtečním rozhodnutím k dalším ziskům?

Jan Bureš: Mentální posun v ČNB aneb Jak se koruna popere se čtvrtečním rozhodnutím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Samotné zvýšení sazeb je do značné míry trhy očekáváno, větší revoluci proto na trhy nepřinese. Tu by mohl ovšem nastartovat výraznější mentální posun v uvažování centrálních bankéřů.

Jak naznačil hlavní ekonom ČNB Tomáš Holub, centrální banka ve své prognóze pravděpodobně po delší době přestane počítat s “rychlým” posilováním české koruny. Výsledek: při ochlazování přehřáté ekonomiky bude alespoň na “papíře” muset sázet (místo silné koruny) na vyšší úrokové sazby. Pokud prognóza posune “předpokládané” sazby na horizontu roku 2019 do blízkosti 3 %, bude to pro trh překvapení. Dnešní dvouleté sazby se stále pohybují viditelně pod 2%.

A takové překvapení se koruně může líbit. Červnové zvýšení sazeb koruně nepomohlo, protože centrální banka ho komunikovala jako “izolovaný krok”, který má pouze pomoci k doladění prognózy. Jinými slovy trhům řekla: žádný další rychlý růst sazeb nečekejte, protože dál sázíme na zisky koruny - ty českou ekonomiky zchladí. Koruna zatížená stále velkými objemy krátkodobého zahraničního kapitálu (a v tu chvíli i horší náladou na rozvíjejících se trzích) tak nedostala žádnou další “naději” na vyšší sazby. I proto se po červnovém zvýšení sazeb dostala rychle pod tlak.

Pokud v tomto týdnu ČNB přepíše prognózu a dá signál, že v prostředí slabší koruny bude třeba rychleji zvyšovat sazby, dokoná tím poměrně důležitý mentální obrat. Dá trhům jasný signál, že již nehodlá čekat se “založenýma rukama” na silnější korunu, ale bude chtít sama vyššími sazbami přispět k tomu, aby koruna minimálně “neztrácela půdu pod nohama”. To by se mělo české měně líbit.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…