Jan Bureš: Průmysl v eurozóně opatrně nabírá dech, co na to Česko?

13.03.2019 21:42

Průmysl se po šokovém zakončení roku 2018 snaží znovu postavit na nohy. Lednová čísla ukázala, že průmysl v eurozóně v lednu vzrostl meziměsíčně o 1 % a zmírnil tak svůj meziroční propad ze 4,2 % v prosinci na 1,1 %.

Jan Bureš: Průmysl v eurozóně opatrně nabírá dech, co na to Česko?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

To však stále nevrací evropský průmysl zpátky na úroveň “před pádem” - německý průmysl je například pod svými maximy (květen 2019) skoro o 5 %. I proto jsme stále spokojeni s naším relativně pesimistickým pohledem na růst HDP v eurozóně v tomto roce (1,1 %).

Zajímavé je, že zatím zůstává vůči slabším číslům z eurozóny relativně odolná střední Evropa. Částečně je to podle našeho názoru tím, že podniky vnímají slabší eurozónu jako dočasný fenomén a nešlapou v relativně přehřátých středoevropských ekonomikách výrazněji na brzdu. Současně s tím, některé brzdy (jako například slabší čínský růst) působí o poznání více v Německu než u jeho středoevropských obchodních partnerů. A v neposlední řadě mají středoevropské ekonomiky včetně Německa o poznání uvolněnější rozpočtovou politiku. Tu jen potvrdila polská vláda, která v uplynulých týdnech představila nový rozpočtový stimul dosahující teoreticky až 2 % HDP.

Přes všechny tyto faktory vidíme v předstihových indikátorech (zejména PMI), že se středoevropské ekonomiky včetně české negativnímu dopadu pomalejší eurozóny zcela neubrání. Uvidíme, jak v tomto světle dopadne český lednový průmysl, který je na programu už v pátek… 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.