Jan Bureš: Strach z extrémní levice se šíří z Řecka dál..

30.12.2014 12:16

Včerejší neúspěch řecké vládní koalice v třetím kole prezidentské volby katapultoval do centra pozornosti opět politiku. Řecko směřuje k předčasným volbám (25.ledna), které zahraničním investorům i Evropské komisi nahánějí hrůzu.

Jan Bureš: Strach z extrémní levice se šíří z Řecka dál..
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Pokud v nich zvítězí v průzkumech vedoucí extrémně levicová Syriza, může (podle svého programu) zvýšit vládní výdaje o 11 mld. euro (a financovat je vyššími daněmi), vrátit důchodcům vánoční bonusy nebo zvýšit minimální mzdu na 750 euro. Kde na to vzít? To děsí Evropskou komisi nejvíce - na stůl by se pravděpodobně znovu mohla dostat otázka další restrukturalizace (odpisu) řeckého dluhu, tentokrát z velké části v držení mezinárodních a evropských institucí.

“Buďte optimisti a veselte se, úspory brzo skončí”, vzkázal vůdce Syrizy Alexis Tsipras po včerejším hlasování Řekům. Jeho poselství ale úplně nerezonovalo na trzích - athénská burza včera propadla o 11 % na více než dvouletá minima a výnos desetiletého dluhopisu vyskočil na roční maxima (9,8 %). Trhy se znovu začínají bát, že řečtí politici začnou po nových volbách dláždit cestu směrem ven z eurozóny.

Napětí se včera přeneslo i na další země jižního křídla, ale zatím relativně omezeně. Španělské a italské trhy ztrácely okolo 1 % a Německo zůstalo v lehkém plusu. Situace se ale může změnit, pokud by vzrostly šance na to, že Syriza získá v nových volbách většinu mandátů. Rok 2015 je totiž  také volebním rokem ve Španělsku a Portugalsku. I tam je extrémní levice na vzestupu a dotáhla se v podpoře na tradiční politické strany. Jak v Řecku, tak ve Španělsku je nezaměstnanost déle jak čtyři roky nad dvaceti procenty a mezi mladými práci nemůže sehnat více jak polovina lidí. Z tohoto pohledu se nástupu extrémní levice těžko divit.

Eurozóna v uplynulých letech sice zapracovala na mechanismech, kterými dokáže pomoci členům potýkajícím se s dluhovou krizí a současně zabránit šíření finančního napětí. Těžko ale někdy vymyslí mechanismus, které by pomohly demokratickým zemí politicky ustát naordinovanou úspornou kůru. 

Jan Bureš
Hlavní ekonom Ery

reklama

autor: Jan Bureš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …