Jan Bureš: Trh práce nad bodem varu - není, kde brát…

11.04.2018 12:50

Jasnější důkaz o přehřívání české ekonomiky těžko dostat. V březnu se počet nezaměstnaných a počet neobsazených pracovních míst na úřadech práce prakticky vyrovnal. To se v historii české ekonomiky ještě nikdy nestalo.

Jan Bureš: Trh práce nad bodem varu - není, kde brát…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

V tomto kontextu není ani divu, že třetí největší zaměstnavatel v Česku Škoda Auto nakonec po dlouhých vyjednáváních kývl na růst mezd o 20 %. Pro řadu podniků nestíhajících výrobu je totiž nedostatek zaměstnanců o poznání větším strašákem než růst mezd - průměrná ziskovost v podnikovém sektoru přes pokračující pokles (daný růstem mezd) zůstává relativně vysoko.

Chybí stále nejvíce především dělnické profese - montážní dělníci ve výrobě, pomocní pracovníci ve výrobě a stavebnictví a řidiči. Situace se region od regionu liší - největší relativní nedostatek pracovníků a var na trhu práce hlásí Pardubicko, Plzeň a Praha, naopak slabší přehřívání obecně zatím vidíme na Moravě (viz graf).

Napětí ovšem přes přetrvávající rozdíly roste na trhu práce napříč celou republikou. Navíc v nejbližších měsících tradičně zesílí poptávka po sezónních pracích a teplota na českém pracovním trhu tak bude dál stoupat nad bod varu.

V tomto týdnu guvernér Rusnok podle nás správně varoval, že nedostatek pracovníků bude jedním ze zásadních mantinelů, který začne českou ekonomiku brzdit. Jeho slovy je proto “česká ekonomika blízko vrcholu”. I proto očekáváme v tomto roce další růst úrokových sazeb, a to nehledě na nižší než očekávanou aktuální inflaci. Ta v březnu znovu poklesla. Ovšem především kvůli cenám potravin. Jádrová inflace opět pomalu začíná vystrkovat růžky a vzhledem k akceleraci mezd by měla dál zrychlovat. Právě mzdy a o něco slabší koruna podle nás budou zásadními argumenty, proč sazby v druhé polovině roku zamíří dál vzhůru.

Jan Bureš, ekonom 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.