Jan Bureš: Týden ve znamení několika hlasování o brexitu

11.03.2019 11:20

Čeká nás týden ve znamení velkých hlasování o brexitu. Ta přichází ve chvíli, kdy obě dvě velké centrální banky (Fed i ECB) předvedly v reakci na poslední várku slabších čísel holubičí veletoč.

Jan Bureš: Týden ve znamení několika hlasování o brexitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

V uplynulém týdnu ECB výrazně zhoršila makroekonomickou prognózu a trhům jasné naznačila, že v roce 2019 mohou na pohyb sazeb ze záporných hodnot zapomenout. V reakci výrazně oslabilo euro a desetiletý výnos německého bundu spadl skoro na nulu. Akciovým trhům a obecně rizikovým aktivům to však na evropských trzích příliš nepomohlo. Jednak ke konci týdne přišla studenější sprcha v podobě prudkého propadu čínských vývozů a slabších amerických payrolls. Současně řada hráčů na trhu vnímala rozhodnutí ECB trochu jako potvrzení závažnosti problémů a ztrátu důvěry ECB v ekonomiku ve světle řady nejistot.Na konci tohoto týdne může jedna z nejistot - brexit - nabýt přívětivější podoby. Pokud britský parlament nepodpoří staro-novou dohodu o brexitu, dá Theresa Mayová s vysokou pravděpodobností hlasovat o odkladu brexitu. Libra soudě podle zisků z posledních týdnů ale zdá se s takovým scénářem do značné míry počítá.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …