Jan Koucký: Opustil Václav Klaus ODS či opustila ODS Václava Klause?

06.10.2013 12:05

Občanská demokratická strana je v hluboké krizi. Svědčí o tom nejen naprosto nevolitelný program, ale i zaslepenost a ublíženost předních představitelů strany, včetně nemalé části členské základny.

Jan Koucký: Opustil Václav Klaus ODS či opustila ODS Václava Klause?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

Opravdu nevěřím svým vlastním očím, když vidím, jak se nás ti, kteří z ODS udělali sociální demokracii light, snaží přesvědčit, že právě v těchto volbách se o naši přízeň uchází nová ODS. Bývalá vládní strana zřejmě nepochopila, že voliči očekávají mnohem víc než jen kosmetické změny. Otázkou je, zda má ODS vůbec chuť k radikální proměně. Zatím to tak rozhodně nevypadá. Ale co není dnes, může přijít po volbách.

Za tři týdny již budeme znát nové složení Poslanecké sněmovny. Za tři týdny budeme znát vítěze i poražené. Zatímco celkový vítěz je velmi nejistý, poražených bude celá řada.

Hlavním poraženým bude česká pravice. I kdyby se stal zázrak a Strana svobodných občanů prorazila do Poslanecké sněmovny, bude mít pravice nejnižší počet mandátů od vzniku republiky. Pro úplnost dodávám, že TOP 09 nepovažuji za pravicovou stranu, tudíž její výsledek nepočítám. Ostatně samotná ODS je s tou pravicovostí také na štíru. Takže nelze počítat všechny získané mandáty, ale jen ty, které obsadí lidé s pravicovými názory. Sečteno a podtrženo, pravice zažije největší volební debakl v novodobé historii. Zejména pro ODS platí, čím drtivější porážka, tím větší šance na renesanci.

Původně jsem chtěl sepsat něco jako alternativní program ODS. Ale do psaní mi skočil Václav Klaus svým rozhovorem pro Mladou frontu. Psaní jsem přerušil a čekal, jaká bude odezva. Po několika dnech jsem usoudil, že psát nyní alternativní program, je zcela zbytečné. To, že Klausova slova nepochopilo vedení ODS, mě zase až tak moc nepřekvapuje. Ale to, že Klausova slova nerozhýbala členskou základnu, mě docela zklamalo. Dorazilo mě tvrzení, že ODS neopustila Václava Klause, ale Václav Klaus opustil ODS. Realně uvažující člověk tuší, že to bylo přesně naopak.

Václav Klaus je člověk, který se nebojí foukat proti větru a rád provokuje. Za provokaci považuji jeho vlažnou podporu slepenci kolem Jany Bobošíkové. Soudím, že bývalý prezident tím chce naznačit, že v tuto chvíli zde není relevantní strana, kterou by mohl zcela jasně a zřetelně podpořit. Svobodní se sice s Klausem v mnohém shodují, ale moc se jim do spolupráce nechce. Tak proč podporovat někoho, kdo o podporu vlastně nestojí. A ODS? Jak by mohl Václav Klaus podpořit stranu, s jejímž programem a chováním zásadně nesouhlasí? Každý hlas pro ODS znamená souhlas s programem a lidmi, kteří ji právě reprezentují. ODS si musí sáhnout na dno, aby se mohla znovu ucházet o pozici nejsilnější pravicové strany.

Období po volbách zcela jasně ukáže, zda v ODS existuje touha po změně. Ta změna musí být opravdová a musí být myšlena vážně. Členská základna se musí rozhodnout, zda si přeje návrat ke kořenům, nebo další posun ke středu (tedy do záhuby). Bude-li vůle po změně skutečná, lze čekat podporu Václava Klause. Chce to jen odvahu a generační obměnu. Reformu nemohou dělat ti, co byli posledních 10 let ve vedení ODS.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: eportal.parlamentnilisty.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…