Jan Měřický: Co vlastně Zelení na radnici Prahy 4 chápou pod pojmem komunitní činnost?

22.03.2016 10:50

Je snad nepřítelem „rostoucí individualismus a konzumní hodnoty občanů jako idealizovaný vzor západní společnosti?“ Mají sponzorované komunity bojovat proti kapitalismu?

Jan Měřický: Co vlastně Zelení na radnici Prahy 4 chápou pod pojmem komunitní činnost?
Foto: lipensko.org
Popisek: Nuselská radnice

V poslední době se v politice Strany zelených, která vládne na radnici Městské části Praha 4, klade nebývalý důraz na tzv. komunitní činnost. Píše se o ní často na stránkách radničního časopisu Tučňák. V prosinci loňského roku se uskutečnila například Zelenými iniciovaná akce Komunitní zdobení. Šlo o vánoční stromečky. O setkání psal lednový Tučňák. Ve stejném čísle poukazuje „zelená“ radní pro kulturu a volný čas Adéla Gjuričová na živou komunitu v Braníku. Praha 4 hledá také nového nájemce pro Branické divadlo. Podle Gjuričové se vybere projekt „který by spojil komunitní funkci se zajímavým nápadem (Tučňák, září 2015). Únorový letošní Tučňák už pod značkou (red) ví, že „Branické divadlo… bude vyvíjet činnost ve velmi živé komunitě“. Výběrové řízení stále probíhá, i v aktuálním zadání, které má splnit nový provozovatel divadla, je požadavek na komunitní využití stále přítomen jako důležitá podmínka. I radní Alžběta Rejchrtová, která za Zelené odpovídá za územní rozvoj, výstavbu a dopravu, počítá v témže vydání radničního věstníku s komunitním monitoringem, který hodlá nasazovat při výzkumech spokojenosti občanů.

Termín komunita pochází z latinského slova „communitas“, kde znamená lidské společenství, společnost, obec, ale také vlídnost, laskavost i družnost, která se pojí se vzájemným dáváním a přijímáním úsluh. Komunita je pojem, který se v češtině a v angličtině užívá v několika významech. Především se zavádí jako označení skupiny lidí, jejichž život se odehrává v nějaké geografické lokalitě nebo kterou spojuje místo společných aktivit, což může být třeba pracoviště nebo škola. Někdy se tímto slovem označuje společenství, které pojí společný zájem, profese, etnicita nebo náboženství. Komunita je tvořena občany, kteří sdílejí společnou tradici a navázali spolu sociální vazby. Může jít o vztahy přátelské, příbuzenské nebo vytvořené na základě ekonomické směny či na základě společně konané aktivity.

Existují ovšem i odlišné koncepty komunitní činnosti, které operují se zvláštními pojmy. Na stránkách www.dobrovolnik.cz, které jsou sponzorovány velmi rozmanitou skupinou subjektů včetně Norských fondů, najdeme doporučení, aby si komunity postavily do čela silnou a charizmatickou osobnost, což poněkud připomíná sektářské vidění světa. Tyto stránky vyzývají rovněž k podezřívavosti politice radnic, když zmiňují „přetrvávající nedůvěru k orgánům samosprávy a státní správy.“ Nepřítele vidí rovněž v kapitalismu. Vinen má totiž být „rostoucí individualismus a konzumní hodnoty občanů jako idealizovaný vzor západní společnosti.“ Svědčí snad pojem „západní společnost“ o tom, že by příslušní aktivisté chtěli Českou republiku zakotvit spíše někde na „Východě“? Zajímavá je rovněž averze tvůrců zmiňovaných stránek k neziskovému sektoru. Ten je peskován za „konkurenci a tedy nespolupráci neziskového sektoru v soutěži o zdroje“.

Je vidět, že pojem komunita nebo komunitní činnost může být chápán různě. Dozvíme se, kterému modelu dává na komunální úrovni přednost Strana zelených? Nový předseda strany Matěj Stropnický totiž ohlásil posun své strany více do levé části politického spektra. Proč vlastně radnici na Čtyřce nestačí rozvíjet tradiční chvályhodnou sousedskou vzájemnost a chce pracovat s komunitami? 

Jan Měřický, občan Prahy 4

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.