Jan Urbach: Bundeswehr bude muset škrtat

24.10.2022 19:53

Německý portál prestižního listu Handelsblatt s odkazem na své zdroje uvádí, že spolková vláda masivně omezuje plány na širokou modernizaci Bundeswehru a řada projektů, zejména pro námořní a vzdušné síly, může být zrušena. Důvodem je prudký nárůst inflace, který prodražuje plánované nákupy.

Jan Urbach: Bundeswehr bude muset škrtat
Foto: archív autora
Popisek: Bundeswehr

"U mnoha projektů trvajících pět až sedm let vytváří tento rozměr inflace vážný finanční problém," řekl zdroj obeznámený s postupem. Mezi ně patří mj třetí tranše korvety K130, nové stíhačky Eurofighter, nové fregaty a nové samohybné houfnice, které mají být nahrazeny systémy, dodanými na Ukrajinu. O těchto projektech mluví politici a průmysl.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Nákup stíhačky F-35 a těžkého transportního vrtulníku Chinook se považuje za připravený. Od F-35 není cesty zpět, protože stroj je pro německou účast v jaderném programu nepostradatelný, píše portál s odvoláním na zdroj. Plánovaný počet 35 strojů F-35 se však může snížit.

Každým týdnem také klesá množství druhé šarže bojového vozidla pěchoty Puma, které se letos odhadovalo na 304 milionů eur, kromě inflačního růstu nákupních cen rostou úrokové náklady u speciálního fondu financovaného úvěrem.

Představitelé obranného průmyslu si stěžovali, že rozpočet 100 miliard EUR je vysoký, ale nedostatečný. "K splnění přání Bundeswehru je potřeba 200 miliard eur," řekl manažer obranného průmyslu. Naopak Spolkový účetní dvůr ve své zprávě o návrhu hospodářského plánu rovněž kritizoval skutečnost, že celkové plánované výdaje přesáhly finanční rámec ve výši 100 miliard EUR. To je „nepřijatelné“, protože hrozí, že federální ministerstvo obrany nebude později schopno plně dostát svým závazkům ze zvláštního fondu. "To by vytvořilo další zátěž pro federální rozpočet," cituje Hadelsblatt.

Vytýká se také, že plánované výdaje, např. na stíhačku F-35 nebo těžký transportní vrtulník, nejsou v ekonomickém plánu odhadovány jednotlivě, ale jsou kombinovány s jinými projekty. Hrozí, že finanční prostředky budou použity na jiné projekty a financování F-35 nebo vrtulníku se nakonec nepodaří zajistit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …