Jan Urbach: Další Zelenského pokus vtáhnout NATO do konfliktu

22.11.2022 19:53 | Komentář

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovořil ve videoprojevu k zasedání zástupců parlamentů zemí NATO v Madridu a opětovně se pokusil vtáhnout NATO přímo do konfliktu Ukrajiny s Ruskem, když předložil postulát zapojení aliance do ochrany Záporožské jaderné elektrárny.

Jan Urbach: Další Zelenského pokus vtáhnout NATO do konfliktu
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Volodymyr Zelenskyj v ČT.

"Všechny naše země mají zájem předcházet nebezpečným incidentům jaderného zařízení," zdůraznil prezident, kterého dnes citoval televizní portál France24. Jak dodal - "Všichni potřebujeme záruky před ruskou sabotáží jaderných zařízení."

Záporožská jaderná elektrárna je od prvního týdne vojenských operací v ruských rukou, provozuje ji ovšem ukrajinský personál. Mnohokrát se stala terčem útoků. Ostřelování mělo podle administrativy Enerhodaru proběhnout 12. července a 20. července, v srpnu dopadly granáty na její území mimo jiné ve dnech 5. 7. a 11. srpna.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí

V polovině srpna Rusové oznámili zadržení dvou lidí v Enerhodaru, měli navádět útoky ukrajinského dělostřelectva. 1. září ruské síly odrazily ukrajinský pokus o obojživelný útok na území elektrárny.

France24 také citovala prohlášení šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho. Odsoudil „úmyslné“ ostřelování Záporožské jaderné elektrárny, která je stále pod kontrolou ruských sil. Grossi vyzval k „zastavení tohoto šílenství“.

V rozhovoru řekl, že největší jaderná elektrárna byla ostřelována asi desetkrát a situace je "velmi vážná".

Záporožská jaderná elektrárna je největší jadernou elektrárnou v Evropě. Má šest jaderných bloků typu VVER-1000. První energetická jednotka byla uvedena do provozu v prosinci 1984, šestá v říjnu 1995.

Před několika dny Ukrajina usilovala o vtažení NATO do konfliktu obviněním Ruska z raketového útoku na území Polska. Později se ukázalo, že rakety byly vystřeleny z území Ukrajiny a pouze není průkazně jasno, zda šlo o „omyl“ nebo úmyslnou provokaci.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …